2015 Nobel Kimya ödülünü Türk bilim insanı Aziz Sancar aldı. Orhan Pamuk’tan sonra Nobel alan ikinci Türk olan ve ülkemize büyük bir gurur yaşatan  North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülüne Kimya dalında layık görülmesinde Türkiye’de aldığı temel eğitimin önemli bir katkısı olduğunu da söyledi.


"KEŞKE BU ÖDÜLÜ MEMLEKETİMDE ALSAYDIM"


Stockholm Kraliyet Bilim Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Sancar, ortaokuldan tıbbiyeye kadar eğitiminde kendisini harika hocaların hazırladığını belirtti.Türkiye’de aldığı tıp eğitiminden sonra çalışmalarını yurtdışında sürdüren bilim insanı ödül almasında Amerika’nın etkisi olduğu yönündeki söylemlere yönelik de, “Şimdi herkes diyor Aziz Sancar gitti, Amerika’da çalıştı. Onlar imkân sağladı. Orada kazandı. Amerika’nın ödülüdür diye. Tabi millet bunu söylüyor; doğrusu da bu. Fakat bana temel eğitimi veren beni hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye’deki eğitimdir. Benim ortaokuldan tutun tıbbiyeye kadar harika hocalarım vardı. Beni onlar hazırladı.” şeklinde cevap verdi.

Amerika’ya “iyi ki gitmişim demedim” diyen Aziz Sancar, gelecek nesle ne tavsiye edersiniz diye soranlara, “ Yurtdışına gidip araştırma yapın ama mutlaka dönün diyorum. Benim tavsiyem o” şeklinde cevap verdiğini söyledi.

Sancar, “Zaman geçmiş ben hata yaptım diye düşünüyorum. Keşke memleketime dönseydim diyorum. Keşke bu ödülü memleketimde alsaydım diyorum” diye konuştu.

"KARGAŞA ORTAMI BİLİM YAPMAYI ZORLAŞTIRIYOR"


Türkiye ve ABD’deki bilim insanları arasında ne gibi farklar gördüğü sorulan Prof. Sancar, “Türkiye’de çok az bilim insanıyla tanıştım fakat tanıdığım bilim adamları yüksek kaliteli. Çok yüksek kaliteli bilim adamlarımız vardır. Ben başka şeylerde de söyledim maalesef Türkiye’deki kargaşalıkta bilim yapmak zor çünkü bilimdışında bir sürü kargaşalıklar var. Ondan dışarı çıkamıyorsunuz. O bakımdan bilim yapmak zor oluyor.” şeklinde cevap verdi. Sancar şu ifadeleri kullandı: "Yani bütün olup biteni dinlemeyip bilim yapmak gerekiyor ki o da zor. Yani beni en çok üzen o. Amerika’da ben söyledim başka yerde de Türk basınını okumuyorum. Çünkü okursam moralim bozuluyor. Araştırma yapamıyorum. Türkiye’deki onu yapamıyor. Basını okumak zorunda. Öyle yapınca araştırma yapmak zor.”

"GÖRÜŞLERİMİZ FARKLI OLABİLİR AMA SONUÇTA HEPİMİZ TÜRK'ÜZ"


Prof. Aziz Sancar, insanların görüşlerinin farklı olabileceğini ancak insanların birbirine düşman olmasına gerek olmadığını vurguladı. Medeni olarak konuşulabileceğine işaret eden North Carolina Üniversitesi öğretim üyesi şu ifadeleri kullandı:

“Orhan Pamuk bizim şehre gelmişti. Saygın bir insan. Onunla politik alanda görüşlerimiz farklı. Fakat ona rağmen benim Orhan Pamuk ile gittim görüştüm ve onunla birlikte Türk kardeşlerime şu mesajı verdim. Görüşlerimiz ayrı olabilir fakat eninde sonunda hepimiz Türk'üz. Medeni insanlar olarak ayrı görüşlerimizi konuşabiliriz. Bunu gösterdik."

"MEMLEKET KÜRT MESELESİNDEN ÇOK ÇEKTİ"


‘Kürt meselesine nasıl bakıyorsunuz" sorusuna da Sancar, “O konuya dokunmayacağım çünkü çok acıklı bir konu. Yani beni çok üzen bir konu.” şeklinde cevap verdi. “Hepimiz kardeşiz. İnşallah ben Güneydoğuluyum. Ben orada doğdum büyüdüm. Gazetelerde yazılmıştır.” diye konuşan Prof. Sancar, “Ben oradaki Kürt kardeşlerimi kendi kardeşim gibi tedavi ettim; oradaki yaşlı Kürt hanımların elini öptüm annem gibi ve umarım, ben siyasi değilim ama umarım bunun bir çözümü bulunur. Artık yetti. Memleket çok çekti.” şeklinde duygularını dile getirdi.

"BİLİM YAPMAK TÜRK İNSANININ ÖDEVİDİR"


Mayıs ayında Türkiye’ye geleceğini de müjdeleyen Sancar,  barış mesajı da verdi. Sancar, şunları söyledi:

“ Türkiye’de bilimsel araştırma yapılabilmesi için Allah bize barış versin . Avrupa düzeyinde Amerika düzeyinde ekonomimiz seviyeye gelmek için bilim yapmak lazım ve bu bizim ödevimizdir. İnsan olarak bu bizim ödevimizdir. Avrupa'sı katılıyor, Amerika’nın katılımı var. İnsan olarak bizim de görevimiz. Çünkü bilimin vatanı yoktur ve bir millet olarak bizim de buna katılımımız olması lazım.” CİHAN