Kayyumla atanan yetkililer, Bugün Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt'un görevinden alındığını gazete personeline duyurduktan sonra, aynı görüşte olanların da işine son verileceğini belirtti.

Gazete muhabiri Cihan Acar, toplantıdan sonra Periscope hesabından kendilerine söylenilenleri böyle açıkladı:

 


KAYYUM:


Sizleri toplamamızın ana gerekçesi şu. Normal şartlarda göstermiş olduğunuz faaliyetler bizim tarafımızdan da talep etmenizi istiyoruz, çalışmak istiyorsanız tabii. Ama istemiyorsanız sizin bileceğiniz iş. Normal şartlarda iş güvenliğiniz açısından herhangi bir şekilde huzursuz olacak bir durum söz konusu değil. aynı çalışmalarınıza devam edeceksiniz. Biz fiili olarak yönetim kurulu olarak aldığımız kararları tasvip etmezseniz açık söyleyin, farklı konuşalım. Biz yönetim kurulu olarak vazife icra edeceğiz.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ:


Polisin olduğu yerde içimizin rahat olması mümkün değil. Bir gazetecinin üniformalı polisin olduğu yerde görüşünü ifade etmesi mümkün değil. Bu şartlar altında gazetecilik yapılması zor görünüyor. Yazı işleri mahrem bir yerdir. Görüşlerin her türlü ifade edilebileceği bir yerdir. Kendisini baskı altında hisseden insanların gazetecilik yapmasının zor olduğunu düşünüyorum.

KAYYUM:


Güngör Bey rahat olun...

EKONOMİ MÜDÜRÜ:


Genel yayın yönetmenimiz yok. Biz şu an kime bağlı olarak çalışacağız?

KAYYUM:


Siz şu an faaliyetlerinize devam edin. Biz birkaç saat sonra nasıl olacağını size bildireceğiz.

BİR ÇALIŞAN:


Çünkü bizim için şu an yayının nasıl bir yayın olacağı. Bizi daha çok editoryal bağımsızlık, yayının gidişatı ilgilendiriyor.

 

Mesela ekonomi, ekonomi haberleri yapmaya devam edecek. Muhabirlerden veya ajanslardan gelen haberleri düzenleyeceksiniz. Daha sonra ekonomiden kim sorumlu olacak, genel yayın yönetmeni kim olacak bunlar ayrı. Mutfak ayrı, sunum ayrı. Şu an bu konularda yüzde 100 şöyledir diyemiyorum.

Bugün 5-6 itibariyle gazeteyi bitirmemiz lazım.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ:


Benim sormak istediğim editoryal bağımsızlığımız. Mesela dün bir gazete yaptık biz...


KAYYUM:


Rezalet bir gazete yaptınız. Bu görüşte olan var mı?

ÇALIŞANLAR:


O bizim namusumuzdur!
Hasan Bey, bu üslupla gitmeyin... Saygıyı koruyalım...
Bu üslup doğru değil.

KAYYUM:


Bakın burada toplanıp iyi niyetle konuşuyoruz. Her kafadan bir ses çıkacaksa biz de farklı konuşalım. Ne diyorsunuz, namus falan?

ÇALIŞAN:


O gazete bizim namusumuz.

KAYYUM:


Senin adın ne? (Çalışan adını söylüyor, kayyum not ediyor) Sen çık dışarı... Çık dışarı, çık dışarı! İş akdin feshedildi!

TOPLANTI SONRASI CİHAN ACAR'IN İFADELERİ:


Burası Bugün Gazetesi haber merkezi. 30 dakika önce toplandık. Kendisini kayyum olarak tanıtanlar açıklama yaptı. Gazetenin bugün 6'da çıkacağını söylediler. Ama bugünkü manşeti rezalet olarak nitelendirdiler.

"Bu görüşleri savunan var mı?" diye sorunca herkes tepkisini gösterdi. Tepkisini gösteren arkadaşlarımıza "Çık dışarı" dediler, "İş akdinizi sonlandırıyoruz" dediler, isim aldılar.

Biz bugün gazetemizi çıkardık arkasındayız, hiçbir şekilde geri adım atmadık.

Kayyum atanabilir, genel yayın yönetmeni değişebilir ama çalışanlar olarak duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Dimdik durduk, karşımızda kim olursa olsun tavrımızı değiştirmedik.

Erhan Başyurt'un yerine 1 saat içinde yeni bir genel yayın yönetmeni atanacak. Bundan sonra gazete nasıl çıkacak hiçbir fikrimiz yok. Ancak çalışanlara "Rutin çalışmanıza devam edin 6'da çıkacak" dediler.