ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Son dönemde hem dolar hem de petrol birlikte yükseldiği için artık sürücülerin bir gözü yolda, bir gözü akaryakıt istasyonlarının anlık değişecek fiyat tabelasında olacak.

ZAM SAĞLIKLI

EPDK’nın 20 Şubat’tan bu yana akaryakıt fiyatlarına uyguladığı tavan fiyat sınırlaması 20 Nisan’da sona erdi. Tavanın kalktığı gece benzine 5, motorine 7 kuruş zam geldi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz zam beklentilerinin 3 ila 6 kuruş olduğunu, yine de zammı sağlıklı bulduklarını söyledi. Yılmaz, tavan fiyat uygulamasının kalkmasına rağmen uluslararası akaryakıt fiyatlarını yakından takip edeceklerini belirterek sektöre üstü örtülü gözdağı verdi.

3 TAVAN 3 SEÇİM

Tavan uygulamasının 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin öncesinde bitmesi Hükümet’i endişelendiriyor. EPDK, 2 aylık tavan fiyat uygulama yetkisini bugüne kadar 2009, 2014 ve 2015 yıllarında kullandı. Bu 3 yılın da seçim dönemine denk gelmesi dikkat çekti. Petrol Piyasası Kanunu’na göre EPDK’nın 2 aylık süreyi aşmamak kaydıyla tavan fiyat belirleme yetkisi bulunuyor. Ancak bu yetki sadece, firmaların birbirleriyle anlaşarak ya da rekabeti bozucu faaliyetlerle fiyatları yükseltmeleri halinde kullanılabiliyor. Akaryakıt sektörü, yasal dayanağı olmadığı halde tavan fiyat uyguladığı gerekçesiyle EPDK’ya Danıştay’da dava açtı. Dava halen devam ediyor.

GİZLİ TAVAN FİYAT

Son dönemde hem dolar hem de ham petrol fiyatlarında yükseliş trendi yaşandığı için seçim öncesi dönemde akaryakıtta günlük hatta saatlik fiyat artışlarının sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Tavan fiyat uygulamasının sona ermesi, bundan sonraki fiyat artışlarına EPDK’nın resmi yoldan müdahale etmesini engelliyor. Ancak EPDK’nın, seçim öncesinde peş peşe gelebilecek fiyat artışlarını engellemek için ya yeni bir tavan fiyat kararı alacağı ya da gizli tavan fiyat uygulayacağı belirtiliyor. Uzmanlar, EPDK’nın yeni tavan kararını son çare olarak elinde tutup, onun yerine sektör temsilcilerine düzenli fiyat bildirimi yaparak gizli tavan fiyat uygulayacağı görüşünde birleşiyor.

BORSA TARTIŞMASI

Petrol Piyasası Kanunu, Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının, en yakın erişilebilir dünya borsasındaki fiyatlar baz alınarak belirlenmesini emrediyor. Sektör bu tarife uygun olarak İtalya’daki Genova borsasını takip ediyor. Ancak EPDK, İtalya’nın yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanya’da oluşan ve dağıtıcı ile bayi payını da içeren fiyatlara sektörün uyum sağlamasını istiyor. Yasanın işaret ettiği borsa ile EPDK’nın işaret ettiği ülke fiyatları arasında 4 ila 6 kuruş arasında fiyat farkı olduğu, bunun da AB’deki düşük dağıtım maliyetlerinden kaynaklandığı bildirildi.

Akaryakıta büyük zam!

Akaryakıta büyük zam!