Zaman Gazetesi eski yazarları hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, gözaltına alınacaklar arasında adı geçen Mümtazer Türköne kimdir? İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fuzuli Aydoğdu’nun talimatı ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma da 47 şüpheli hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldı. Terör polisi, bu sabah erken saatlerden itibaren belirlenen adreslerde gözaltı ve arama işlemi yaptı. Sabah’ın haberine göre; hakkında gözaltı kararı bulunan isimler arasında Ali Bulaç, Abdülhamit Bilici, Mehmet Kamış, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne de bulunuyor.


MÜMTAZER TÜRKÖNE KİMDİR?


1956 İstanbul doğumlu Mümtazer Türköne, öğretim üyesi ve köşe yazarıdır. 1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İdari Şubesinden mezun oldu. Aynı fakültede 1986'da master, 1990'da doktora ünvanı aldı. 1993 yılında doçent oldu. Şu an Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde ve Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

1980 öncesinde milliyetçi görüşleriyle tanınan Türköne Zaman Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmakta idi. Zaman Gazetesi'ne atanan kayyum sonrası yayın hayatına yeni başlayan Yarına Bakış gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. 1980 askeri darbesinden sonra tutuklanan Türköne Ankara Mamak cezaevinde yatmıştır, bu dönemde ağır işkencelere maruz kalmıştır. Yazar, şu anda Tanzimat dönemi siyasî fikirleri üzerine çalışmayı sürdürüyor. Aynı zamanda 2007 yılında TRT 1'de gazeteci Emre Aköz ve spiker Tülay Tüzün ile Gündeme Dair isimli tartışma programı yapmıştır.

Yaklaşık 1.5 yıldır gazeteci Faruk Mercan ile birlikte Endaze adlı tartışma programını hazırlamaktadır.

12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili aday adayı olmuştur.

21 Aralık 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Prof. Mümtaz’er Türköne, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilmiştir. Göreve getirildikten sonra Atatürkçülük ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından tepki alan Türköne, 5 Ocak 2012 tarihinde görevinden istifa etmiştir.

İlk eşi Doç. Dr. Mualla Kavuncu, ikinci eşi ise Özlem Piltanoğlu Türköne idi. Özlem Piltanoğlu ile de boşanmıştır.