YAPAY GÖÇ GÜZARGAHI
Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım kararının ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Polonya, Litvanya ve Letonya'da durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Sözcü Zaryn, Lukaşenko'yu yapay bir göç güzergahı oluşturarak, göçmenleri alaycı bir şekilde sömürmekle suçladı.

SINIR DURUM GERGİN
Polonya Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ise, sınırda durumun oldukça gergin olduğunu kaydetti. Belarus ordusu ve güvenlik güçlerinin kontrolünde büyük bir göçmen grubunun Polonya'nın doğusundaki Kuznica sınırına akın ettiğini belirten Blaszczak, bölgede görev yapan asker sayısını 12 bine çıkardıklarını aktardı.
Sınırın Belarus tarafında bekleyen göçmenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Blaszczak, sınırda görev yapan asker, polis ve sınır koruma görevlilerine minnettar olduklarını ifade etti.

SINIRA AKIN EDİYORLAR
Polonya Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabı üzerinden sınırda yaşanan göçmen gerginliğindeki son durumu gösteren görüntüler yayınlandı. Görüntülerde çok sayıda göçmenin Polonya sınırına akın ettiği görülürken, göçmenlerden bazılarının ellerinde kürek ve ağaç dallarıyla Polonya askerlerinin ördüğü dikenli telleri yıkmaya çalışması dikkat çekti. Havanın soğuk olması nedeniyle göçmenlerin sınır boyunda ateşler yakarak ısınmaya çalışması da görüntülerde yer aldı.
BÖLGEDE OHAL İLAN EDİLDİ
Polonya, Belarus sınırında geçtiğimiz yaz aylarından itibaren yasa dışı göçmen akınında artış yaşanması üzerine 3 Eylül'de ülkenin doğusundaki 183 yerleşim yerinde 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
Lubusz ve Podlaski bölgesindeki 183 yerleşim yerinde her türlü toplantı, yürüyüş, kitlesel etkinlik düzenlenmesini yasaklayan, kolluk kuvvetlerine belirli mekan ve bölgelerde belirli saatlerde bulunmayı yasaklama yetkisi veren ve söz konusu bölgelere yalnızca burada yaşayan ya da çalışan vatandaşların girişine izin veren OHAL uygulaması, geçtiğimiz ekim ayı başında 60 gün süreyle yeniden uzatılmıştı.
[old_news_related_template title="Polonya, Belarus'u sınır ötesi silahlı saldırı düzenlemekle suçladı" desc="Polonya hükümeti, Belarus'u silahlı bir sınır ötesi saldırı düzenlemekle suçlayarak, 'kasıtlı bir kızıştırma' olarak nitelendirdiği sınırdaki göçmen krizine ilişkin soruları cevaplaması için Belarus Maslahatgüzarı Alexander Chesnovsky’i dün görüşmeye çağırdığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/03/iecrop/belarus-reuters_16_9_1635959223.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/polonya-belarusu-sinir-otesi-silahli-saldiri-duzenlemekle-sucladi-6747357/"]
[old_news_related_template title="İstanbul seferi yapan uçakta 'pes' dedirten göçmen kaçakçılığı yöntemi" desc="Fas havayolu şirketi Air Arabia Maroc'a ait Kazablanka-İstanbul seferini gerçekleştiren uçaktaki bir yolcunun yasa dışı göç amacıyla hasta rolü yaparak uçağa acil iniş yaptırdığı, sağlık ekibinin geldiği sırada hasta yolcu ve yaklaşık 20 Afrikalı yolcunun ülkeye girmek için piste inerek kaçtığı, 6'sının yakalandığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/06/iecrop/ucak-depophotos-1_16_9_1587492244_16_9_1636216109.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/istanbul-seferi-yapan-ucakta-pes-dedirten-gocmen-kacakciligi-yontemi-6753797/"]