Turgut ERAT/İSTANBUL
1 SAATLİK MOLADA 30 DAKİKA YEMEK KUYRUĞU
Okurların gönderdiği fotoğraf İstanbul Tuzla'daki serbest bölge çalışanlarının yemek molasını gösteriyor. 1 saatlik yemek molasının 30 dakikasını sıra bekleyerek geçiren işçiler "bunu mu hak ediyoruz?" diyor.
"32 DAKİKADIR SIRADAYIM"
32 dakikadır sıra beklediğini belirten bir işçi ise mesaiye başlamak için 28 dakikasının kaldığını belirtirken iki fotoğraf göndermiş, "sırtı dönük olan işçiler yemek sırasında önümde, yüzü dönük olanlar ise benden sonrakiler" diyor. Peki bu kuyruk neden uzayıp gidiyor? Serbest Bölge'de yemek yiyecek başka yer yok mu? Bu soruların cevabını İhbar Hattı'nı arayan ve isminin açıklanmasını istemeyen çalışan aktarıyor.
"AÇ KALIYORUZ"
"Tuzla Serbest Bölge işçilerinin yemek sırası. 32 dakikadır sırada bekliyorum. Mesaimin başlamasına 28 dakika kaldı. İşçilere, bölgeye bağlı özel bir firma tarafından yemek veriliyor. Ama her gün binlerce kişi 1 saatlik yemek molasında dakikalarca sıra bekliyor. Geçen gün bizzat yediğim yemeğin içinden Paslı bir tel çıkıp damağımı kesti. Yemekler çok kötü. Normalde iki katlı bir yerdi yemekhane ve sıra beklenmiyordu. Fakat üst katı yeni bir dizayn için kapattılar ve bir buçuk senedir açılmadı. Arkadamdaki sıranın devamını da fotoğraf ile gönderiyorum. İşçilere uygulanan bu terbiyesizligin haber yapılmasını rica ederim. Bu kuyruğun sebebine gelince, Serbest Bölge içindeki işçilere yine bölgenin kendisine ait olan işletmede yemek verilmektedir. Firmaların kendi bünyesinde yemek yapmasına izin verilmiyor. Yani bizi buradan yemek yemeye mecbur bırakıyorlar. Yakınlarda da yemek yiyecek bir yer yok. Hele bir de kartınızı evde unuttuysanız o gün yemek yiyemiyorsunuz ve aç kalıyorsunuz. Yemekhanenin yanına bir kafe yaptılar. Firma sahipleri ve yöneticiler orada parasıyla yemek yiyor. Biz işçiler ise böyle kuyruklarda sıra bekliyoruz".
