Ekonomi Bakanlığı, mart ayında teşvik verilen yatırımların listesini yayımladı. Listeye göre, Alman şirketi MAN Türkiye A.Ş’nin Ankara’da gerçekleştireceği yıllık 3 bin 300 adet otobüs üretimi için yaptığı teşvik başvurusu onaylandı.

200 KİŞİYE İŞ İMKANI


MAN firmasının 18 milyon 980 bin liralık kapasite artışı yatırımına Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 yatırıma katkı, 6 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve faiz desteği verildi. MAN, bu teşviklerle yılda 3 bin 300 adet şehirlerarası otobüs, orta mesafe şehirlerarası otobüs ile körüklü ve körüksüz belediye otobüsü üretecek. Firma bu yatırım için yurtdışından 1 milyon 314 bin dolar (yaklaşık 4.7 milyon TL) değerinde makine ve teçhizat ithalatı yapacak. Yatırımla 200 kişiye istihdam sağlanması hedeflendi.

MAN’ın nisan sonunda, yani referandumdan 13 gün sonra ilan edilen söz konusu teşvikleri mart ayından itibaren uygulanacak. Oysa ekonomi yönetimi referandumdan önce Almanya ile yaşanan siyasi gerginlik döneminde Alman firmalarına bir dizi üstü örtülü önlem almış, Rekabet Kurumu, Almanya’nın simgesi haline gelen Mercedes firmasına soruşturma açtığını dünyaya ilan etmişti. Referandum öncesinde Mercedes’e soruşturma açılırken referandumdan sonra bir başka Alman devi MAN’a teşvik verildiğinin ilan edilmesi dikkat çekti.