Afganistan'daki krizi görüşmek üzere İngiltere Parlamentosunun Dışişleri Komisyonu acil toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere istihbaratının Afganistan hükümetinin bu yıl düşmesini beklemediğini belirtti.

Milletvekillerinden oluşan komite toplantısında açıklamada bulunan Raab, "Yaptığımız temel değerlendirme, Ağustos ayının sonuna kadar askeri birliklerin geri çekilmesi ile istikrarlı bir bozulma görüleceği ve Kabil'in bu yıl düşmesinin olası olmadığı yönündeydi" dedi.

Raab, Taliban'ın Afganistan kontrolünü ele geçirme niyetinin açık olmasına rağmen, Batı'nın Taliban'ın kapasitesini yanlış değerlendirdiğini belirterek, yaşananlardan "çıkarılması gereken dersler" olduğunu söyledi. Raab, bunun hükümetin acil durum planlaması yapmadığı veya diğer önerileri test etmediği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Raab, İngiltere istihbarat servisinin, batılı ülkelerin askerlerinin bölgeden çekilmesinden aylar sonra, Taliban'ın Afganistan üzerindeki kontrolünü pekiştireceği yönünde değerlendirmede bulunduğunu açıkladı.

RAAB BÖLGEYİ ZİYARET EDECEK

Raab, krizi görüşmek üzere Pakistan'da dahil olmak üzere bölgeye seyahat edeceğini aktardı. Bu günlerin Taliban ile ilişki kurmanın ilk günleri olduğunu belirten Raab, Taliban'ın tanınması için yardım görevlilerine güvenli bir ortam sağlama gibi testleri geçmesi gerektiğini açıkladı. Raab, İngiltere'ye gelmeye uygun yüzlerce kişinin Afganistan'da kaldığını söylerken, tam sayıdan emin olamadığını belirtti.

"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Taliban'ın Kabil'e ilerlemesi ve Afganistan'dan ayrılmak için yardım isteyen insanlardan gelen binlerce çağrıyı yanıtlamadığı iddia edilen Raab, Girit'te tatil yapması nedeniyle görevinden istifa etmesi yönünde çağrıda bulunulmuştu. Raab, mart ile ağustos ayları arasında Afganistan'ın gündemde olduğu 40'tan fazla toplantı yaptığını aktardı. Tatile hangi tarihte gittiğini söylemeyi reddeden Raab, istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı.

[old_news_related_template title="Dominic Raab: İngiltere Taliban'dan hesap soracak" desc="İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere'nin Taliban'dan hesap soracağını belirterek, yaptırım uygulanmasının muhtemel olduğunu aktardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/dominic-raab-reuters2_16_9_1583153863_16_9_1629137238.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dominic-raab-ingiltere-talibandan-hesap-soracak-6597045/"]

[old_news_related_template title="'Taliban Kabil Havalimanı'nın işletmesi için Türkiye ve Katar ile görüşüyor'" desc=" Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Kabil havalimanının işletmesi için Taliban'ın Türkiye ve Katar ile görüştüğünü, ticari uçuşların başlaması için bir an önce Taliban'ın havalimanında güvenliği sağlaması gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/3midyfdm3znirit6qyjkqs2mia_16_9_1630418996.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-kabil-havalimaninin-isletmesi-icin-turkiye-ve-katar-ile-gorusuyor-6623550/"]