Bahçıvan ayrıca asgari ücreti ve sanayicilere getirilen bazı kolaylıkları da olumlu karşıladıklarını belirterek istikrar ve diyalog vurgusu yaptı.
Bahçıvan şunları söyledi:
"Tamamen ihracat ve döviz getirisi üzerine odaklanılmamalı. İç piyasanın taşıyacağı riskleri de hesaba katmalıyız. Son bir kaç ayda cari fazla vermemize rağmen, dövizdeki dalgalanmayı bastıramamamız enflasyon beklentilerini ve risk primini yükselterek yatırım ortamını olumsuz etkiledi.
Asgari ücret konusunda oldukça hassas bir sürecin sonucunda hem çalışanlarımızın enflasyon karşısında alım gücünü nispeten koruyan hem de işverenin maliyetini belli ölçülerde destekleyen bir çözüme ulaşılmasının toplumsal huzur ve refah açısından güzel bir netice oluşturacağına inanıyorum.
KUR KORUMALI MEVDUAT
Kuşkusuz, yeni ekonomik tedbirler arasındaki en önemli başlık, Türk lirası varlıkların yeni bir döviz talebi yaratmayacak amacıyla getirilen 'Kur korumalı TL vadeli mevduat uygulaması'. Kurda belli bir rahatlama yaşanmış durumda.
Bu aracın etkin bir şekilde kullanılması durumunda vatandaşlarımızın döviz mevduatı yerine TL'yi tercih etmesi sağlanarak mevduatın vade yapısına da olumlu katkı yapacağını ümit ediyoruz. DİB senetlerinde stopajın sıfırlanmasını da olumlu buluyoruz.
Fiyatlama belirsizliği yaşayan ihracatçı firmalara TCMB aracılığı ile ileri vadeli kur uygulaması getirilmesi de olumlu bir gelişme. Kurumlar vergisindeki bir puanlık indirim, KDV uygulamasının gözden geçirilmesi, temettü ödemelerinde stopajın düşürülmesi, proje bankacılığının gündeme alınması da sanayimiz açısından memnuniyet verici diğer başlıklar.
'SERBEST PİYASA VURGUSU DEĞERLİ'
Sermaye kontrolü getirileceği söylentileri karşısında Cumhurbaşkanımızın serbest piyasadan vazgeçilmeyeceğini söylemesini değerli buluyoruz.
Geçmişte olduğu gibi bugün de bu zorlukları el birliği ile aşabiliriz. Yeter ki belirsizlik olmasın, öngörü yapılabilsin, güven istişare ortamı oluşturulabilsin. Bu hafta başlayan yeni süreci ortak akıl ve diyalog yoluyla iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum."
[old_news_related_template title="Merkez Bankası 1 Aralık'ta kaç dolar sattığını açıkladı" desc="Merkez Bankası, 1 Aralık'ta döviz müdahalesinin büyüklüğünün 844 milyon dolar olduğunu açıkladı. Diğer müdahalelerin büyüklüğü önümüzdeki günlerde açıklanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/22/iecrop/merkez_16_9_1640158267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasi-1-aralikta-kac-dolar-sattigini-acikladi-6841675/"]
[old_news_related_template title="Memur maaş zammı ne kadar olacak? Memur ek zammı bekliyor..." desc="Memur zammı, 3 Ocak 2022’de açıklanacak aralık ayı enflasyonuyla netleşecek. TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon verilerine göre şekillenecek olan memur maaş zammı enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında olacak. Memur ve emeklilerin gözü ise ek zam oranlarına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın memur ek zammı için bir araya geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/22/iecrop/memur-zammi-shu_16_9_1640177729.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/memur-maas-zammi-ne-kadar-olacak-memur-ek-zammi-bekliyor-6842586/"]