Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da dün yer alan açıklamada, Suudi Arabistan'ın istişare için Lübnan'daki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari'yi Riyad'a çağırdığı, Lübnan'ın Riyad Büyükelçisi Fevzi Kabbara'nın da 48 saat içinde ülkesine dönmesi yönünde bilgilendirildiği kaydedilmişti.
Suudi Arabistan’ın Körfez’deki müttefikleri Bahreyn ve Kuveyt de Lübnan Büyükelçisi’ne ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi. Birleşik Arap Emirlikleri de Beyrut'taki büyükelçisini istişare için ülkeye çağırdı.
LÜBNAN’IN İHRACATINDA DÖRDÜNCÜ SIRADAYDI
Uzun süredir ekonomik ve siyasi buhran yaşayan Lübnan’da durumun bu kararla birlikte daha da kötüye gitmesi bekleniyor.
Suudi Arabistan nisan ayında Lübnan'dan meyve ve sebze ithalatını uyuşturucu kaçakçılığını gerekçe göstererek yasaklamıştı.
Suudi Arabistan 2019 yılında Lübnan’ın ihracatında 282 milyon dolarla ikinci sırada yer almıştı. 2020’de bu rakam 200 milyon dolara gerilemişti.
Suudi Arabistan’da çok sayıda Lübnanlı işçi çalışıyor ve bu işçilerin Lübnan’a gönderdiği dövizler de ülkenin önemli döviz kaynakları arasında yer alıyor.
LÜBNANLI BAKANIN ESKİ AÇIKLAMASI BAHANE OLDU
Suudilerin bu adımlarında, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’ni bakanlık görevini devralmasından önce ağustos ayında Katar televizyonu El Cezire’de katıldığı bir programda Yemen’deki savaş konusunda Suudi Arabistan yönetimini suçlayıcı ifadeler kullanması gerekçe oldu.
Kordahi "Husilerin silahlı bir örgüt olarak kendi toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine" ilişkin bir soruya "Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen'de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve şehirler saldırılara maruz kalıyor" yanıtını vermişti.
Enformasyon Bakanı Kordahi'nin bu ifadeleri üzerine Başbakan Necib Mikati, bir televizyon kanalında açıklama yaparak bakanın görüşlerinin kabinenin görüşünü yansıtmadığını belirtmişti.
HEDEF HİZBULLAH
İngiliz Financial Times gazetesi, Suudilerin Lübnan hamlesinin Hizbullah’ı hedef aldığına dikkat çekti.
Suudilerin açıklamasında, Hizbullah’ın Lübnan limanlarını kontrol ettiği ve bu limanlardan Suudi Arabistan’a uyuşturucu gönderildiği de öne sürüldü.
İran destekli Hizbullah, İsrail’e karşı silahlı direnişinin yanı sıra Suriye’de Şam yönetimine ve Yemen’de Husilere desteği nedeniyle Körfez ülkelerinin tepkisini çekiyor.
[old_news_related_template title="Faiz artışı fırtınasına ABD beklenenden erken katılabilir" desc="ABD'de enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seyri nedeniyle ABD Merkez Bankası (Fed) beklenenden erken faiz artırabilir. Goldman Sachs ekonomistleri, Fed için ilk faiz artışı tahminini 2023 yılından Temmuz 2022'ye çekti. Karar, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/30/iecrop/shutterstock_1553068589_16_9_1603862201-880x495-1_16_9_1631086640_16_9_1635591557.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/faiz-artisi-firtinasina-abd-beklenenden-erken-katilabilir-6738673/"]
[old_news_related_template title="Öğrenciye yurt, yaşlıya bakımevi yok!" desc="Artan kiraların barınma krizi yarattığı ülkede, yaşlılar için de yeterli bakımevi yok. Yaklaşık 8 milyon kişiyi oluşturan 65 yaş üstü nüfusa, toplam 37 bin kapasiteli 451 bakımevi düşüyor. Kamuya ait yaşlı bakımevleri için aylarca sıra beklenirken, özel bakımevlerinin aylık ücretleri 19 bin liraya kadar çıkıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/30/iecrop/yasli_16_9_1635584163.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ogrenciye-yurt-yasliya-bakimevi-yok-6738225/"]
[old_news_related_template title="Katarlılara niyet AKP'li eski milletvekiline kısmet!" desc="İstanbul'da Haliç kıyısına yapılacak olan dev projeye kamudan çok sayıda iş alan eski AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart ortak oldu. 2013 yılında yapılan ihaleyi kazanan Fettah Tamince, Haliçport olarak da bilinen proje için Katar devletiyle geçtiğimiz yıl işbirliği anlaşması imzalamıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/29/iecrop/01_16_9_1635534675.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/katarlilara-niyet-akpli-eski-milletvekiline-kismet-6737695/"]
[old_news_related_template title="İstanbul Finans Merkezi'nde inşaat da Körfez ile görüşmeler de hızlandı" desc="Körfez ülkelerinin İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alması için görüşmeleri hızlandıran Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katar'da ofis açtı. Projenin büyük bir bölümünün 2022'nin ortasında açılması planlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/30/iecrop/0117dbfc-5134-4bdb-bb60-8e85faeff641_16_9_1635586346.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/istanbul-finans-merkezinde-insaat-da-korfez-ile-gorusmeler-de-hizlandi-6738524/"]