Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 14 Temmuz 2021 tarihli toplantısının özetini yayımladı.

PPK'nın yüzde 19'luk politika faizini sabit tuttuğu toplantının tutanaklarında sıkı parasal duruşun enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi göreceği belirtildi.

FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDİYOR


Açıklamada, küresel talepteki hızlı toparlanmanın, emtia fiyatlarındaki artış eğiliminin bazı sektörlerdeki arz kısıtları ile taşımacılık maliyetlerindeki artışın uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtığı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:


"Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır. Bir önceki PPK döneminden bugüne, bazı gelişmiş ülkelerde aylık ve yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde artmıştır. Politika faizlerinin tarihsel ortalamaların oldukça altında seyrettiği gelişmekte olan ülkelerde normalleşme sürecinin başladığı ve bazı merkez bankalarının faiz artırımına gittiği görülmektedir.


Bu görünüm, bir önceki PPK dönemine göre küresel finansal koşullarda artan belirsizliklere ve bir miktar sıkılaşmaya işaret etmektedir. Küresel risk iştahındaki dalgalı seyir ve uzun vadeli tahvil faizlerinin seyrine ilişkin belirsizlikler küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açmaktadır. Kurul, küresel enflasyon baskılarının para politikalarında ve dolayısıyla küresel finansal piyasalarda veri duyarlılığını artırdığı ve buna bağlı oynaklıkların görülebileceği yönündeki görüşünü korumuştur."



"KÜRESEL BASKI DEVAM EDİYOR"


Tutanak özetinde enflasyona ilişkin risklerin sürdüğü bildirilirken, "Küresel enflasyon baskılarının para politikalarında ve dolayısıyla küresel finansal piyasalarda veri duyarlılığını artırdığı ve buna bağlı oynaklıkların görülebileceği yönündeki görüşünü korumuştur." ifadelerine yer verildi.


Ayrıca açıklamada yer alan "Politika faizlerinin tarihsel ortalamaların oldukça altında seyrettiği gelişmekte olan ülkelerde normalleşme sürecinin başladığı ve bazı merkez bankalarının faiz artırımına gittiği görülmektedir. Bu görünüm, bir önceki PPK dönemine göre küresel finansal koşullarda artan belirsizliklere ve bir miktar sıkılaşmaya işaret etmektedir" ifadeleri ile sıkı para politikasının bir süre daha devam edeceğinin sinyalleri verildi.



SIKI PARASAL DURUŞ TAMPON İŞLEVİ GÖRECEK


Açıklamada enflasyonun kısa dönemde oynak bir seyir izlemesi beklendiği belirtilirken, "Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir" ifadelerine yer verildi.

Enflasyonda kalıcı düşüş hedefi gerçekleşene kadar politika faizinin enflasyonun üstünde oluşturulacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir."


[old_news_related_template title="Merkez Bankası faiz kararını açıkladı" desc="Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 19'da sabit bıraktı. Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan dördüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında banka faizi sabit tutmuş oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/14/iecrop/merkez-1_16_9_1626260257.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-12-6538860/"]

[old_news_related_template title="Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı" desc="Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran 2021 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Enflasyon haziran ayında aylık yüzde 1.94 arttı, yıllık artış ise 17.53 oldu. Tüketici enflasyonu son 2 yılın zirvesine çıktı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/05/iecrop/enflasyon-reuters_16_9_1591008294_16_9_1625467871.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/haziran-ayi-enflasyon-rakamlari-aciklandi-6522073/"]