Türkiye’den Bulgaristan’a dönüşlerde uygulanana PCR test zorunluluğunun kaldırılması kent esnafına can suyu oldu. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri Edirne’ye akın eden Bulgar turistlerin bagajlarında yer kalmadı.

Çuvallar ve kolilerle alışveriş yapan Bulgarlar, aldıklarını taşımakta zorlandı. Gıdadan giyime, ev eşyasından temizlik ürünlerine kadar birçok ihtiyacını Türkiye’den karşılayan Bulgarlar, artık ekmek ve suyunu da Edirne’den almaya başladı. Hafta sonu yaşanan turist yoğunluğuna bağlı olarak otoparklarda yer kalmazken, çarşı, pazar ve alışveriş merkezlerinde de adım atacak yer kalmadı.


'HER HAFTA GELİYORUZ'


Alışveriş için Bulgaristan'dan gelen Yusuf Mümin, "Her şeyimizi Edirne’den aldık. Yiyecekten giyime kadar ne lazımsa alıyoruz. Her hafta geliyoruz. Arabayla geldik, bagajlarımızı doldurup döneceğiz" dedi.

Nurdan Çatova, "Kuzu eti aldık, dana eti aldık. Yağımızı, her şeyimizi aldık. Her zaman geliyoruz. Doldurup gidiyoruz. Ekmeğimizi, suyumuzu, deterjanımızı alıp gidiyoruz" dedi.



Yılmaz Haluk, "Bulgaristan’dan Edirne’ye alışverişe geliyoruz. Yemeni, ayakkabı, çanta, yiyecek, domates, pırasa, marul gibi sebzeler de alıyoruz" dedi.

Pazar esnafı Alona Sozonova, "2 hafta kadar işlerimiz çok durgun geçti. Çünkü Bulgar gelmeyince çok fazla satış yapamadık. Bulgaristan’da PCR test zorunluluğunun kaldırılmasının ardından işlerimiz hareketlenmeye başladı" dedi.

YÜKLÜ ALIŞVERİŞ YAPIYORLAR


Edirne esnaflarından Şenol Tuna, "İşlerimiz açıldı. Bulgarlar gelmeye başladığından beri satışlarımız arttı ve işlerimiz hareketlendi. Genellikle hafta sonlarını tercih ediyorlar. Cumadan pazara kadar çok yoğunluk yaşanıyor. O zamanlarda daha çok ilgi gösterip, daha fazla alışveriş yapıyorlar. Ciğer yiyorlar, alışveriş yapıyorlar. Tur otobüsleri de çok fazla var. Yüklü alışveriş yapıyorlar. Bu da bize cansuyu oluyor" dedi.



Edirne’ye akın eden Bulgar turistler, ihtiyaçlarını alabilmek için birbirleriyle yarıştılar. Aldıklarını bavullara doldurup araçlarının bagajını yerleştiren Bulgar vatandaşlar, kentte yemek yedikten sonra Edirne’den ayrıldılar. (İHA)

 

[old_news_related_template title="Belçika'dan sonra '4 günlük mesai' dünyada yeni norm olabilir mi?" desc="Belçika'da haftada 4 günlük mesai düzenine geçilmesi çalışma günlerine ilişkin dünya çapında gerçekleştirilen tartışmaları yeniden hatırlattı. İspanya, İzlanda, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler bu konuyu gündeme alırken deneylerin verimliliği azaltmadığı anlaşılırsa bu çalışma düzeni dünyada kalıcılaşabilir. Aynı maaşla haftada 4 gün çalışmak mümkün olacak mı? Sozcu.com.tr derledi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/20/iecrop/shutterstock_207787303_16_9_1645354446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/belcikadan-sonra-4-gunluk-mesai-dunyada-yeni-norm-olabilir-mi-6963652/"]

[old_news_related_template title="Menemen lüks oldu: Maliyeti 5 yılda 5 kat arttı" desc="Dar gelirli, öğrenci ve esnaf sofralarının vazgeçilmez yemeği menemen de lüks oldu. 4 kişi için menemen maliyeti 2017’de 8,5 TL iken, bugün 40 lirayı buldu. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “2017’de menemen maliyeti de 8.5 liraydı. Şubat 2022’de ise domates ve sivri biberin kilosu 20 TL’ye, kuru soğan 2 TL’ye, yumurta 2.5 TL’ye ve Ayçiçek yağının beş litresi 140 TL’ye çıktı. Bugün 4 kişi için Menemen maliyeti 40 lira’’ dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/20/iecrop/shutterstock_1306098544-1_16_9_1588659713-880x495-1_16_9_1636534093-880x495-1_16_9_1645347320.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/menemen-luks-oldu-maliyeti-5-yilda-5-kat-artti-6963721/"]