İsimlerini çokı fazla duymasak bile bilim ve teknoloji açısından önemli yere gelmiş kadınlar var. Şu an kullandığımız ileri teknolojiye katkısı olan kadınlar, bilimde ilkleri gerçekleştirmiş kadınlar her ne kadar isimleri çok bilinmese de bilim ve teknoloji dünyasındaki gelişmelere imza atmışlar. Einstein, Newton, Hawking gibi bilim insanlarını hepimiz biliyoruz. Peki ya Ada Lovelace, Maria Curie, Dana Ulery? Ya bugünün teknolojisini etkileyen buluşuyla Hedy Lamarr'ı?

marie-curieİki nobel ödüllü bilim insanı: Marie Curie

Marie Curie 1903 yılında radyasyon ile ilgili yaptığı çalışmasıyla Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın bilim insanıdır. Kimyacı ve fizikçi olan Marie Curie, radyum ve polonyum elementlerini keşfederek 1911 yılında ikinci Nobel Ödülü'ni de almıştır.

hedy-lamarrHollywood yıldızı ve bir bilim insanı: Hedy Lamarr

Güzelliği ve oyunculuğuyla tanınan Hedy Lamarr'ın bilinmeyen bir yönü de var. Lamarr aynı zamanda bir bilim insanıydı. Yetenekli bilim insanı, spread-spectrum radyo buluşunu ABD ordusuna sundu. Lamarr'ın George Antheil ile birlikte icat ettiği frekans atlamalı yayılma spektrumu daha sonra Wi-Fi, CDMA ve Bluetooth teknolojilerine dahil edilmiştir.

dana-uleryNASA'da kadın bilim insanı dönemini başlatan: Dana Ulery

Dana Ulery NASA'da çalışmaya başlayan ilk kadın bilim insanıdır. Ulery, çalıştığı dönemde NASA'nın Derin Uzay İletişim Ağı için algoritmalar geliştirmeye çalıştı.

valentina-tereskovaUzaya çıkan kadın: Valentina Tereşkova

Valentina Tereşkova 16 Haziran 1963 tarihinde uzaya çıkan ilk kadındır. Uzaya çıkan ikinci kadın, Tereşkova'dan 19 yıl sonra yine bir Sovyet olan Svetlana Savitskaya'dır.

ada-lovelaceİngiliz şairin matematikçi kızı: Ada Lovelace

İngiliz şair Lord Byron’un kızı Ada Lovelace erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir. Makine hakkındaki notları, bir bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı içerir. Bu yüzden bilinen ilk bilgisayar programcısı olarak tarihe geçmiştir.

ellen-swallow-richardsMIT'in ilk kadın bilim insanı: Ellen Swallow Richards

Ellen Swallow Richards, Massachusetts Teknoloji Enststtüsü'ne kabul edilen ilk bilim insanıdır. Kimya bilimi üzerinde çalışmalarını sürdürmüştür.