Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye Hollanda ve diğer AB ülkeleriyle yaşanan durumu daha da kötüleştirme riski taşıyan aşırı yorum ve hareketlerden kaçınma çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, "Gerginliği daha fazla artırmaktan kaçınmak ve gerilimi sakinleştirmek için yollar aranması gerekli” ifadesi yer aldı.

Öte yandan Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin AB adayı ve Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülükleri ışığında, 16 Nisan'daki referandumda teklif edilen değişiklikler, onaylandığı takdirde, bilhassa pratik uygulamalar hayata geçtiğinde, değerlendirmeye alınacaktır" ifadesi yer aldı.

NATO'DAN KARŞILIKLI SAYGI ÇAĞRISI


Aynı saatlerde benzer bir açıklama da NATO'dan geldi. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, İttifak'ın iki üyesine de "tansiyonu düşürme" çağrısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre; Stoltenberg, "Sağlam tartışmalar demokrasimizin merkezinde yer alıyor, fakat karşılıklı saygı da demokrasimizin merkezinde" diyerek, "tüm müttefiklere karşılıklı saygı, itidal ve ölçülü yaklaşım" çağrısında bulundu.

NATO açıklamasında, "Gerilimi azaltmak için bizi birleştiren şeylere odaklanılmasının" önemine dikkat çekildi.