ASUMAN ARANCA / ANKARA
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla 5,5 yıl önce başlatılan ve devletin en gizli bilgilerinin olduğu Genelkurmay'daki “Kozmik odaya” girilmesine neden olan soruşturmada verilen takipsizlik kararında, 2 önemli tespit yer aldı. Arınç'a o dönemde yapılacak bir suikastın ''Hayatın olağan akışına aykırı olduğu'' belirtilerek,  ihbar da olmadığı ve polisin sahte ihbar tutanağı düzenlediği açıklandı.

 

61 sayfalık kararda olay günü gözaltın alınan iki subayın Arınç'a suikast düzenleyeceği iddiasının, ''Hayatın olağan akışına aykırı olduğu'' Arınç'ın olay günü Ankara'da değil Manisa'da bulunduğu vurgulanarak şöyle denildi:

 

“Şüphelilerin olay yerinde bulunma nedenlerinin,  ihbar ve iddia edildiği gibi Arınç'ı takip etmek ya da saldırı gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs  olmadığı, kaldı ki Arınç'ın olay günü  Ankara'da ve ikametinde bulunmadığı, memleketi olan Manisa'daki  bir açılış programında olduğu tespit edilmiştir. (…) Şüphelilerin Arınç'ı takip ettiklerine ve suikast düzenleyeceklerine dair kabulde bulunmanın hayatın olağan akışına aykırı olduğu anlaşılmıştır”

 

POLİS SAHTEKAR ÇIKTI

Takipsizlik kararındaki bir önemli tespit de, polisin bu konuda sahte ihbar yapması oldu. Bu sahtekarlık da kararda şöyle yer aldı.

''Soruşturma, 19 Aralık 2009 tarihinde saat 14.50 sıralarında Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yapılan bir telefon ihbarı üzerine başlatılmış, ihbar sırasında telefon ekranından 123 06 06 numaralarının göründüğü, arayan şahsın ismini söylemek istemediği belirtilmiştir. İhbarın gerçek dışı olduğu, Cumhuriyet savcısının soruşturma açması için şüphe oluşturacak emarelerin dahi başlangıçta bulunmadığı, olay günü nöbetçi amir olarak görev yapan Komiser yardımcısı M.Y. tarafından olay tarihi ve saatinde herhangi bir telefon ihbarı gelmediği halde, sanki gelmiş gibi soruşturmanın başlatılmasına neden olacak şekilde, 652 sayılı ihbar tutanağının gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği kanaatine varılmış; M.Y. ve onunla irtibatlı diğer görevliler hakkında gerekli soruşturmanın yürütülmesi için  evrak tefrik edilmiştir''

 

GENERAL DİRENDİ

Kararda, kozmik odanın aranılması sırasında, Tümgeneral S.K’nın bazı belgeleri ''Devlet sırrı'' olduğu gerekçesiyle teslim etmemekte direndiği de vurgulandı