Yolsuzlukla mücadele özel mahkemesi Sandiganbayan, 89 yaşındaki Marcos'u 1970'lerde Manila valisiyken İsviçre kuruluşlarına yasa dışı biçimde
yaklaşık 200 milyon dolar aktardığında yolsuzlukla mücadele yasalarını ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkeme, Imelda Marcos'un 7 suçlamanın her biri için 6 ila 11 yıl hapis cezasına çarptırılması ve tutuklanması kararı verdi. Marcos öte yandan 1991 yılında açılan 3 ayrı davadan beraat etti.

Duruşmaya ne Marcos'un kendisi ne temsilcilerinden biri katıldı. Kongredeki koltuğunu kaybetmek ve cezaevine girmek istemediğinden temyize gitmesi beklenen Imelda Marcos, kararla ilgili açıklama da yapmadı.

Karar, Marcos karşıtları ve insan hakları aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Imelda Marcos, 1993 yılında da bir yolsuzluk davasında suçlu bulunmuş, Yüksek Mahkeme eski first lady'nin yanlış bir şey yapmadığı hükmünü vermişti.

DUTERTE'DEN YARDIM TEKLİFİ

Komünist güçlere karşı 21 Eylül 1972'de sıkıyönetim ilan ederek dikta rejimini kuran Ferdinand Marcos'un yaklaşık 20 yıl süren iktidarı, 1986'daki halk ayaklanmasıyla sona ermişti. Marcos, 1989'da Hawaii'de sürgündeyken hayatını kaybetmişti.

Eşi İmelda, Marcos'un mumyalattığı cesedini 1993'te Filipinler'e getirmiş ancak 2016 yılına kadar eski diktatörün Kahramanlar Mezarlığı'na gömülmesine izin verilmemişti.

Marcosların müttefiki olduğu bilinen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçen yıl Marcos ailesinin bütçe açığının kapatılması için bir miktar
nakit ve altın yardımında bulunmak istediğini, ailenin mal varlığının çalıntı olduğu iddialarını reddettiğini söylemişti.

Marcos ailesinin iktidardayken mal varlıklarını, 5 ila 10 milyar dolara çıkardığı ileri sürülüyor.