El, ayak, karın gibi vücudun birçok bölgesinde meydana gelen şişlikler çoğu zaman ödem olarak adlandırılır. Özellikle sıcak ve neme bağlı olarak yaz günlerinde yaşanan yaygın bir sorundur…

cozum-yolu-2

Sebepleri nelerdir?


- Damar geçirgenliğinin artması

Vücut sıvısı, değişen şartlara bağlı olarak sürekli hareket halindedir. Başlıca besin maddeleri ve oksijeni taşıyan sıvı, hücreleri besledikten sonra tekrar damar içine döner. Ancak kılcal damarlar içindeki basıncın değişmesi su tutulumuna neden olur. Artan kılcal damar geçirgenliği sonucu sıvı, hücreler arasındaki doku boşluklarına geçer ve böylece ödem oluşur.

- Hareketsizlik

Fiziksel aktivite bacaklardaki kanın kalbe daha kolay ulaşmasına yardım eder. Böylece damarlardaki dolaşım hızlanır, baskı artmaz, lenf sistemi görevini daha kolay yapar ve varis gibi damar problemlerinin oluşma riski azalır.

kotu-beslenme

- Kötü beslenme

Beslenmenin B1, B6, B5 vitamin kaynaklarından fakir olması ya da protein içeriği düşük bir beslenme vücudun su tutmasına neden olur.

- Lenfatik sistem

Vücudun ikincil dolaşım sistemi olan lenf sistemi, dokular arasındaki sıvının kan dolaşımına katılmasına yardımcıdır. Ancak ödem fazlalığında boğulan lenfatik sistem, dokuların etrafında toplanan sıvıyı uzaklaştırmakta yetersiz kalınca, karın, bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda şişlik görülür.

kalp

- Kalp, böbrek ve hipotroidi hastalıkları

Kan damarları içindeki normal basınç kalbin pompalama kuvveti tarafından oluşturulur. Ancak konjestif kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklarda bu basınç değişir. Böbreklerde vücuttaki sıvı dengesinin kurulmasında önemli organlardır ve böbrek hastalıklarında vücut sıvı dengesi olumsuz etkilenir. Hipotroidi de metabolizma yavaşladığı için lenfatik sistem sıvı dengesi kurmaz ve yaygın olarak ödem şikayeti görülür.

- Enfeksiyon varlığı

İnflamasyon varlığında, vücudun savunmasında görevli akyuvar hücrelerinin işini kolaylaştırmak için histamin salınımı artar. Histamin salınımı damar geçirgenliğini artırır ve bu da ödeme neden olur.

hap

- İlaçlar

Doğum kontrol hapları, hormon tedavisi, ağrı kesici, ateş düşürücü ve taşikardi gibi kalp ritim bozukluğu için kullanılan ilaçlar ödeme yol açabilir.

cozum-yolu1

İşte çözüm yolu


Ödem atıcı sebze ve meyve ağırlıklı diyet, ödemi ve kılcal damar sızıntılarını tedavi edici özelliğe sahip olduğundan ödemden kalıcı şekilde kurtulmanızı sağlar. Ödem atıcı beslenmede, kereviz, maydanoz, lahana, tarçın ve bergamot gibi kumarin içerikli gıdaların tüketilmesine ihtiyaç vardır. Ödemden kurtulmak için basit karbonhidrat alımının önlenmesi, az su içimi ve bunların dışında öncelik verilmesi gereken birçok nokta vardır. Vücudun su toplamasını azaltmak için:

- Fazla kilolarınızdan kurtulun.

- Uzun süre oturmayın ya da ayakta durmayın.

- Sıcak banyo, duş yapmayın ya da saunalara girmeyin.

- Ödem toplayan alana kalp yönünde ağrıya neden olmayacak şekilde sıkı masaj uygulayın.