Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 39'uncu günü yani dün Sırbistan ve Macaristan'da halk yeni liderlerini seçmek için sandık başına gitti. Macaristan'ın otoriter lideri ve uzun zamandır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Viktor Orban, ülkedeki parlamento seçimlerinde zafer ilan ederek üst üste dördüncü kez iktidara geldi. 58 yaşındaki Orban, zaferin ardından, bir konuşma yaparak seçmene seslendi. Orban, “Bu zafer o kadar büyük ki, Ay’dan bile görülüyor. Macaristan’ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunduk” ifadesini kullandı. Orban, zafer konuşmasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'yi  "üstesinden gelmesi gereken muhaliflerden biri" olarak nitelendirdi.

Sırbistan'da da dün yapılan yapılan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde, henüz resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2'inci kez cumhurbaşkanı seçildi. Ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğine ve Rusya'nın Ukrayna işgaline rağmen Vucic, Belgrad'ın Moskova ile olan geleneksel bağlarını sürdüreceğinin de sinyalini verdi, "Bölgemizdeki en önemli şey iyi ilişkiler, ama aynı zamanda geleneksel dostlarımızla bağımızı da koparmamak" dedi.

PUTİN'İN EN YAKIN MÜTTEFİKLERİ 

İki Avrupalı ​​lider de Ukrayna işgalini başlatmadan önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en yakın müttefikleri olarak biliniyordu. Ancak iki lider de savaşın dışında kalacaklarını vaad ederek seçimi kazandı.

12 yılını iktidardaki hakimiyetini pekiştirmek ve Avrupa Birliği ile demokratik değerler üzerinde çatışarak geçiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Fidesz partisini üst üste dördüncü kez geçmeyi başardı.

Komşu Sırbistan'da, Aleksandar Vucic cumhurbaşkanı olarak beş yıl daha kazandı. Orban gibi Vucic de siyasi muhalefeti bastırdığı için AB'deki rakiplerinden ve ülkelerden eleştiriler aldı. Her ikisi de yakın zamana kadar Moskova ve Pekin ile bağlarını geliştirerek batılı ortakların uyarılarına karşı geldi.

ZELENSKİY DE TEPKİ GÖSTERDİ

Sonuçlar, AB'nin karşı karşıya olduğu en zorlu sorunlardan birini de ortaya koydu: Bloğun hukuk devleti standartlarına meydan okuyan ve Ukrayna gibi önemli jeopolitik konularda emsallerinden ayrılan mevcut üyeler veya adaylarla nasıl başa çıkılacağı...

Orban, 2026'ya kadar uzatılması planlanan 12 yıllık görev süresi boyunca Macaristan'ın yargı, medya ve eğitim kurumlarında kontrolü büyük ölçüde ele geçirdi. AB içinde "liberal olmayan" bir devlet inşa etme hayallerini sürdürdü. AB'nin demokratik hakları ihlal ettikleri için Macaristan'a fon sağlanması engelleme izni verildi.

Macaristan'da yapılacak oylamadan bir gün önce Zelenskiy, Orban'a atıfta bulunarak, “Avrupa'da Sayın Putin'i açıkça destekleyen tek kişi” dedi.

[old_news_related_template title="Macaristan'da kritik seçimin sonucu belli oldu" desc="Avrupa Birliği ülkeleri arasında sağcı yaklaşımıyla bilinen liderlerinden Viktor Orban, bir kez daha sandıktan zaferle ayrıldı. Orban böylelikle arka arkaya dördüncü dönemde de başbakanlık yapacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/04/iecrop/orban-retuers_16_9_1649046627.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/macaristanda-kritik-secimin-sonucu-belli-oldu-7052237/"]

[old_news_related_template title="Sırbistan'da parlamento, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimi başladı" desc=" Sırbistan'da parlamento, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, yerel saatle 07.00da başladı. Oy verme işlemi, yerel saatle 20.00'da sona erecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/03/iecrop/secim_16_9_1648989339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/sirbistanda-parlamento-yerel-ve-cumhurbaskanligi-secimi-basladi-7051324/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Bucha'daki kabus görüntüler yeni Srebrenitsa Katliamı oldu" desc="24 Şubat'tan beri devam eden savaşta dün en korkunç gün yaşandı... Ukraynalı yetkililer, Kiev yakınlarında Rusya'dan geri aldıkları Bucha kentinde yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurdu. Fotoğraflar ve felakete tanık olanlar yaşadıklarını anlatırken uluslararası kamuoyu, 'Ya Bucha'daki sadece başlangıçsa. Ya Rusya'nın ele geçirdiği bütün yerler böyleyse' sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/04/iecrop/bucha-reuters2_16_9_1649048066.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-buchadaki-kabus-goruntuler-yeni-srebrenitsa-katliami-oldu-7052244/"]