Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO), sosyal medya şirketine, para cezasından önce gönderilen yasal bir belge olan bir bildirim yayınladı.
"YETERSİZ KALDI"
Komisyon, Mayıs 2018 ile Temmuz 2020 arasında TikTok'un 13 yaşından küçüklerin verilerini ebeveyn izni olmadan işlediğini söylüyor. Çin'e ait platformun, kullanıcılarına şeffaf ve kolay anlaşılır bir şekilde doğru bilgi sağlayamadığını, ayrıca özel nitelikli verileri yasal dayanağı olmaksızın işlediğini belirtiyor.
Komisyon'dan John Edwards şunları söyledi: “Hepimiz çocukların dijital dünyayı öğrenebilmelerini ve deneyimleyebilmelerini istiyoruz, ancak uygun veri gizliliği korumalarıyla. Dijital hizmetler sunan şirketlerin bu korumaları yerine getirme konusunda yasal bir görevi var, ancak bizim görüşümüz; TikTok'un bu gereksinimi karşılamada yetersiz kaldığı yönünde.”
NİHAİ KARAR HENÜZ VERİLMEDİ
Edwards sözlerine şunları ekledi: "50'den fazla farklı çevrimiçi hizmetin 'Çocuk Yasası'na ne kadar uygun olduğunu araştırıyoruz ve ilk görüşümüze göre çocuk güvenliği konusundaki sorumluluklarını yeterince ciddiye almayan dijital hizmetler sunan şirketler var."
Komisyon, TikTok'taki bulgularının geçici olduğunu ve nihai bir karar vermeden önce şirketten her türlü temsili dikkatle değerlendireceğini vurguladı.
TikTok ise iddialara yönelik şu şekilde cevap verdi: "Mayıs 2018'den Temmuz 2020'ye kadar olan bu niyet bildirimi geçicidir ve ICO'nun kendisinin de belirttiği gibi, şu anda nihai bir sonuca varılamaz. ICO'nun Birleşik Krallık'ta gizliliğin korunmasındaki rolüne saygı duysak da ifade edilen ön görüşlere katılmıyoruz ve zamanı geldiğinde resmi olarak yanıt vermeyi planlıyoruz."
[old_news_related_template title="Kullanıcı verilerinin çalındığı iddia edilen TikTok'tan açıklama" desc="TikTok, bir hacker grubunun popüler video paylaşım platformundan kaynak kodu ve kullanıcı verilerini elde edebildiğine dair iddiaları yalanladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/07/iecrop/tiktok-depophotos-3_16_9_1662537177.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/kullanici-verilerinin-calindigi-iddia-edilen-tiktoktan-aciklama-7350553/"]
[old_news_related_template title="TikTok, her tuş hareketini takip ediyor" desc="Dünyanın en popüler uygulamalarından biri olan TikTok'un her tuş hareketini kaydettiği ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/19/iecrop/tiktok-depophotos_16_9_1660912328.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/tiktok-her-tus-hareketini-takip-ediyor-7317435/"]
[old_news_related_template title="Gençler haber almak için Instagram ve TikTok'u tercih ediyor" desc="Birleşik Krallık'ta yayın, telekomünikasyon rekabet otoritesi olan Ofcom; gençlerin, haberleri sosyal medyadan aldığını tespit etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/instagram_tiktok-depophotos_16_9_1658403031.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/gencler-haber-almak-icin-instagram-ve-tiktoku-tercih-ediyor-7262100/"]