Brassica oleracea türüne ait olan brokoli, geniş çiçekli başları sebze olarak yenen lahana ailesinden yenilebilir yeşil bir bitkidir. Brokoli'nin büyük çiçek başları vardır. Bunlar genellikle yeşil renktedir ve kalın, yenilebilir bir saptan ayrılan ağaç benzeri bir yapıda düzenlenmiştir. Brokolinin üç ana çeşidi vardır. En sık kullanılan Calabrese brokolidir. Çimlenme brokoli ve mor karnabahar, çoğunlukla Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde bulunan bu sebzenin diğer iki çeşididir. İşte brokoli nasıl tüketilmeli sorusunun yanıtı ve brokolinin faydaları... BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİ? Brokoli yemenin en iyi yolu, onları pişirmek, hafif şekilde kızartmak veya içinde yer alan besinleri korumak için salatadaki yeşillikler gibi çiğ tüketmektir. BROKOLİNİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR? Brokoli, diyet lifi ve triptofan gibi proteinler açısından oldukça zengindir. Ayrıca A vitamini, beta-karoten, lutein zeaksantin, tiamin, riboflavin, niasin ve pantotenik asit içerir. Bununla birlikte, B6 vitamini, folat (B9 vitamini), C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve K vitaminini, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, sodyum, potasyum, selenyum, krom, kolin, manganez ve fosfor bulunur. Aynı zamanda sağlıklı omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Eşsiz organik bileşikler açısından brokoli, fitokütöz glukozinolatlar, izotiyosiyanat, kaempferol gibi flavonoidler ve sağlığımızı büyük ölçüde artıran diğer çeşitli antioksidan bileşikler açısından da zengin bir kaynaktır. Brokoli'nin 100 gramlık bir porsiyonu yaklaşık 34 kaloriye sahiptir, bu yüzden kilo vermeye çalışanlar onu diyetlerine rahatlıkla ekleyebilirler. Şimdi brokolinin faydalarını inceleyelim... BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR? Brokolinin sağlığa faydalarından bazıları şunlardır: Kanserle savaşmaya yardım eder Brokoli, meme kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri ve ayrıca akciğer, karaciğer, bağırsak, kolon ve böbrek gibi çeşitli iç organların kanseri gibi belirli kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olur. Bu turpgillerden elde edilen sebzeler, kükürt içeren bir bileşime sahiptir ve sülforafan olarak bilinen ve kanserle savaşan özelliklere sahiptir. Sulforafan, kanser hücrelerinin ilerlemesinden sorumlu olan enzim histon deasetilazı (HDAC) inhibe edebilir. Folat bir vitamindir. Kadınlarda meme kanseri riskini azaltttığı bilinir. Bunların dışında, glukofanfan, diindolilmetan, beta-karoten, selenyum ve brokolide bulunan diğer kanserojen bileşikler kansere karşı savaşmaya yardımcı olur. Kemikleri sağlıklı ve güçlü tutar Brokoli, kemiklerimiz için son derece yararlı olan K vitamini açısından oldukça zengindir. K vitamini, vücudun kalsiyum emilimini ve ayrıca idrar yoluyla kalsiyum atılımını azaltarak kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, kemiklerinizin zayıflamasına ve bu süreçte kırılmalarına engel olmak için diyetinize brokoli eklemeniz zorunludur. Genç görünmeye yardımcı olur Brokoli, cildinizi güneş ve çevre kirliliğine karşı koruyan iyi bir antioksidan olan C Vitamini içerir. Ayrıca kırışıklıkları azaltmaya ve cildin genel dokusunu geliştirmeye yardımcı olur. Bunun nedeni C vitamininin cildin ana koruyucu sistemi olan kollajen oluşumunda yardımcı olmasıdır. Brokoli ayrıca her ikisi de cilde faydalı olan A ve E vitamini sağlar. Saç için faydalı Brokoli, saçlarınız için faydalı olan Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin B5, Vitamin B12, niasin, çinko, kükürt, silika ve germanyum gibi besin maddeleri içerir. A vitamini ve C vitamini, saç derisine ve saçınıza doğal bir nemlendirici ve saç kremi olarak işlev gören yağ bazlı bir salgı olan sebum üretimini teşvik eder. Brokoli içinde bulunan kalsiyum, saç köklerinin güçlendirilmesine yardımcı olur. Vücudunuzu detoksize eder Brokoli, C vitamini, kükürt ve bazı amino asitleri içerdiği için vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olur. Diyetinize brokoli eklemek, ürik asit gibi serbest radikalleri ve toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Yanıklar, kaşıntı, kızarıklık, gut, artrit, romatizma ve hatta egzama ve ciltte sertleşme gibi cilt hastalıklarının toksinlerle ilişkili problemleri önlemenize yardımcı olacaktır. Kolesterolü düşürür Brokoli, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan çözünür lif açısından zengindir. Bu, lifin sindirim sisteminde safra asitleri ile kolesterolü bağladığından ve böylelikle kolesterol salımını kolaylaştırdığı için olur. Bir çalışma, brokoli yemenin kandaki LDL-kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerini yüzde 6'ya kadar azaltabildiğini göstermiştir. Alerjilere ve inflamasyona karşı reaksiyonu azaltmaya yardımcı olur Brokoli, alerji ile ilişkili maddelerin vücudumuza etkisini azaltan kaempferol içerir ve bu da alerjilere karşı reaksiyonu azaltmada fayda sağlar. Brokolide de bulunan Omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Sulforafan, brokolide bulunan ve eklem yıkımına neden olabilen enzimleri bloke eden bir başka kimyasaldır. Bu nedenle, brokoli tüketmek artrit şikayeti olan bir kişi için faydalı olabilir. Mide rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur Brokoli, kabızlık tedavisinde etkili olan lif içerir. Kabızlık çoğu mide rahatsızlıklarının temel nedenidir. Lif, midenin neredeyse tüm bozukluklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Lif, tükettiğiniz yiyeceklere su ekler ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Brokoli ayrıca, iltihabı azaltarak mideyi yatıştırmaya yardımcı olan magnezyum ve vitaminler içerir. Kalp hastalıkları riskini azaltır Yüksek lif içeriğine ek olarak, brokoli de yüksek seviyede beta-karoten, Omega-3 yağ asitleri ve sağlıklı bir kalp için gerekli olan diğer vitaminler bulunur. Kötü kolesterol seviyelerini azaltırlar ve kan basıncını düzenleyerek kalbin düzgün çalışmasını sağlarlar. Brokoli'de bulunan potasyum, kan damarlarındaki gerginliği ve stresi azaltarak kan akışını kolaylaştırır ve temel organların oksijenlenmesini artırır. Brokoli ayrıca, bir kişinin kronik kan şekeri problemi varsa, iltihap nedeniyle oluşabilecek kan damarı duvarlarına zararı önleyen sulforaphane içerir. Bağışıklığı artırmaya yardımcı olur Vitamin C, beta-karoten ve selenyum, bakır, çinko ve fosfor gibi diğer vitamin ve mineraller brokoli içinde önemli miktarlarda bulunur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve vücudunuzu çeşitli hastalıklar ve enfeksiyondan korumanıza yardımcı olurlar. Hamilelikte yardımcı olur Brokoli proteinler, vitaminler, kalsiyum, antioksidanlar ve diğer önemli besinleri içerir. Lifler açısından zengin olduğundan hamilelik sırasında kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Brokoli içindeki folat, doğum sırasında beyin ve omurilik kusurlarının olmamasını sağlar. [old_news_related_template title="Fındığın faydaları nelerdir?" desc="Fındık besin açısından zengindir ve yüksek oranda protein, yağ, vitamin ve mineral içerir. Fındık, beyin sağlığını destekleyen, kanseri önleyen, kilo kaybını destekleyen, nöral hasarı önleyen, sağlıklı kasları destekleyen, kemik sağlığını destekleyen, sinir sistemi sağlığını destekleyen inanılmaz sağlık faydaları içerir. İşte her yönüyle fındığın faydalarından bazıları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/18/iecrop/basliksiz-1-kurtarildi_16_9_1560835508.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/findigin-faydalari-nelerdir-iste-findigin-besin-degerleri-szcu8/"]   [old_news_related_template title="Kanseri önler, bağışıklık sistemini güçlendirir... İşte armutun faydaları" desc="Genelde sonbahar ve kış aylarında bolca bulunan Armut, sağlığı destekleyen besinlerin mükemmel kaynaklarıdır. Kilo vermeye, kanser gelişimini önlemeye, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, divertiküloz tedavisinde, serbest radikallerle savaşmaya, osteoporozu önlemeye yardımcı olur, enerji seviyelerini arttırır. Sütten kesilmiş bebekler için tavsiye edilirken, cilde faydaları da oldukça fazladır. Şimdi armutun faydalarını daha detaylı inceleyelim... İşte armutun faydaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/17/iecrop/shutterstock_298111103_16_9_1560749465.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/armutun-faydalari-szcu8/"]   [old_news_related_template title="Etin faydaları nelerdir? Etin psikolojiye ve vücuda faydaları..." desc="Son yıllarda et tüketip tüketmemeniz gerektiğine dair çelişkili görüşler ortaya atılsa da yapılan son araştırmalar et tüketiminin sağlık açısından birçok faydasını ortaya koymuştur. Etin faydalarından bazılarını yazımızda tüm detayları ile bulabilirsiniz. İşte A'dan Z'ye etin faydaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/17/iecrop/shutterstock_640904416_16_9_1560750008.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/etin-faydalari-nelerdir-etin-psikolojiye-ve-vucuda-faydalari-szcu8/"]