sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER - Dünya çapındaki metropolleri trafik yoğunluklarına göre sıralayan navigasyon sistemleri firması TomTom, İstanbul'u trafiği en yoğun şehir ilan etti.

Trafik sıkışıklığı bakımından büyük şehirleri sıralayan TomTom, trafik endeksi verilerine göre yaptı. Şehirlerin trafik sıkışıklığı, trafiğin yoğun olduğu saatler ile trafiğin yoğun olmadığı saatlerin birbirine oranlanmasıyla hesaplandı.

Listenin ilk sırasında yer alan İstanbul'u, Lodz (Polonya), Mexico City (Meksika), Rio de Janeiro (Brezilya), Moskova (Rusya) ve Salvador (Breziya) takip ediyor. İlk 10'da yer alan diğer şehirler ise sırasıyla Recife (Brezilya), St.Petersburg (Rusya), Palermo (İtalya) ve Bükreş (Romanya).

Trafik yoğunluğunun, gelişen ekonomilerde daha çok görüldüğünün altı çizildi.

İLK 10'DA ABD'DEN HİÇBİR ŞEHİR YOK

TomTom'un trafik yoğunluğu listesinde ilk 10'da, Brezilya'dan 3 şehir, Rusya'dan ise 2 şehir yer alıyor. Listenin ilk 10 sıralamasında ABD'den hiçbir şehir yer almadı.

Kent yaşamının en hayati temellerinden olan trafik olgusu İstanbul’u megakent olmaktan çıkarıp adeta ‘megaköy’ haline getiriyor.



194 ÜLKE VE YÜZLERCE ŞEHİR ARASINDA İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA

Dünya otoritelerinin uluslararası çapta oluşturduğu ‘olumsuz’ anlamdaki tabloların hemen hemen hepsinde ilk 10’a girmeyi başaran Türkiye, ‘trafik’ konusunda da birinci olmayı 'başardı'.

Dünya’nın en pahalı benzinini de tüketen İstanbullu, 194 ülke ve binlerce şehrin olduğu dünya sıralamasında yüzde 58 trafik yoğunluğu ile en yoğun trafiğe sahip şehir seçildi.

14 MİLYONLUK ŞEHİRDE 3 MİLYONU AŞKIN ARAÇ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013’ün aralık ayına ilişkin Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri’ne göre; 14 milyon 160 bin 467 kişinin yaşadığı İstanbul’da 3 milyon 230 bin araç var. Bunların 2 milyon 146 bin 257’sini otomobiller, 68 bin 692’sini minibüsler, 52 bin 667’sini otobüsler, 585 bin 783’ünü kamyonetler, 126 bin 46’sını kamyonlar, 223 bin 307’sini motosikletler, 6 bin 441’ini özel amaçlı araçlar, 21 bin 715’ini traktörler oluşturuyor.

Trafik kaza istatistikleri çığlık atıyor!

Trafik kaza istatistikleri çığlık atıyor!