Türkiye gibi tüm dünyayı yakından ilgilendiren ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı açıklandı. Fed beklenenin aksine faizi değiştirmedi.Fed faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit tuttu. Fed, karar sonrası açıklamasında, ekonominin ılımlı bir hızda genişlediğini kaydetti. Açıklamada, "Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyet üzerinde bir miktar sorun oluşturabilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede aşağı baskı oluşturacaktır" vurgusu yapıldı.

DOLAR GERİLEDİ


Faiz kararının değiştirilmemesi konusunda Fed üyelerinden 9'unun evet, bir üyenin hayır kararı verdiği öğrenildi. Karar sonrasında gün içinde 3 lirayı yeniden aşan dolar bir anda 2,98 seviyesine geriledi.

Fed aldığı son kararla Aralık 2008'den bu yana faizde değişikliğe gitmemiş oldu. Fed fonları vadeli kontratları, karar öncesi faizde artışa gidilmesini yüzde 30 olasılıkla fiyatlıyordu. Ekonomistler ise faiz kararı konusunda yarı yarıya bölünmüştü. Goldman ve Barclasy faiz değişikliği beklemezken, Bank of America artış bekliyordu.

YELLEN'DEN ENFLASYON VURGUSU


ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, karar sonrasında canlı yayında konuştu. Neden faiz artırımına gitmediklerini açıklarken enflasyon vurgusu yapan Yellen, "İlk faiz artışı, istihdam piyasasında daha fazla iyileşme, enflasyonda geri dönüş görülmeye başlandığında uygun olacak" dedi. Küresel ekonomik gelişmelerden bahsetmek istediğini söyleyen Yellen, "Komite ABD büyümesi konusundaki tahminleri sabit tutuyor. Net ithalatta yumuşak bir iniş olsa da bizim hedeflerimize uzun vadede ulaşılacak. Ağustos'ta ABD işsizlik azaldı ve iş gücüne katılım oranı aynı şekilde artış gösterdi. Ancak tam zamanlı iş arayanlar da devam ediyor. Enflasyon bizim yüzde 2'lik hedefimizin altında. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve doların değer kazanma enflasyon konusundaki hedefleri ertelemektedir" dedi. Yellen, gelişen ülkelerle ilgili endişelerin küresel ekonomideki belirsizliği artırdığını belirtti.