Foto: DHA/Arşiv


Hayati Yazıcı, savcıya el yazısıyla not yazıp ‘Belalım’ dediği müfettiş için ‘gereken yapılsın’ dedi. 2 yıl yargılanan Gümrük Başmüfettişi  İlter Kuşoğlu, kumpası belgeleyince aklandı.

Kamil Elibol

Hayati Yazıcı’nın Gümrük Bakanı olduğu dönemde, ‘belalım’ dediği Gümrük Başmüfettişi İlter Kuşoğlu’na kurduğu rüşvet kumpası çöktü. Beraat eden Kuşoğlu, eski Bakan Yazıcıoğlu’nun yargılanması için hukuk mücadelesi başlattı.

Her şey, Borajet Havacılık eski Genel Müdürü Kadir Peker’in 28 Aralık 2012’de Yazıcı’nın bakanlıktaki makam odasında İlter Kuşoğlu’nun kendisinden 50 bin dolar rüşvet istediğine ilişkin şikayet dilekçesi vermesiyle başladı. Bakan Yazıcı, ön inceleme dahi yaptırmadan, o dönem Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı olan Hadi Salihoğlu’na 5 Ocak 2013 günü el yazısı ile, “Tarafıma Ankara’da tevdi edilen ekteki dilekçede yer alan iddiaların tayin ve takdiri ricasıyla” notu düşerek özel pusula gönderdi. Bakan’ın pusulası anında işleme konuldu. Mahkeme kararı ile Kuşoğlu’nun telefonları 7 ay boyunca dinlendi ve bir ay gizli izlemeye tabi tutuldu. Mali Şube’nin yaptığı teknik takip ve gizli izlemeden iddialara ilişkin somut delil elde edilemedi. Buna rağmen eski başmüfettiş hakkında 2014 yılında “rüşvet almak, görevi kötüye kullanmak” suçlarından dava açıldı. Borajet Havacılık eski Genel Müdürü Kadir Peker’in rüşvet iddiasını sözde buluşmaya “tanık” olarak götürdüğü kişiler yalanladı. İki yıl boyunca Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan İlter Kuşoğlu, 6 Ekim’deki duruşmada beraat etti. Kuşoğlu, mahkemede şunları söyledi:

500 BİN LİRALIK TAZMİNAT İSTEDİ

“93 milyar dolarlık işlem hacmine sahip Dahilde İşleme Rejimindeki suistimalleri soruşturduğum için suçlu ilan edildim. Rüşvet almanın, kaçakçılık yapmanın maharet olduğu bir ortamda hazırladığım raporlar ile devlet kaybını önlediğim için suçluyum.”
Kuşoğlu, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. 500 bin TL maddi ve manevi tazminat talep etti.