İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos öncesi olası İstanbul depremi için uyardı. Oda Başkanı Cemal Gökçe, ‘50 bin bina hasar görecek, 2 milyon kişi evsiz kalacak’ dedi...

FELAKETİ GÖRMEK İÇİN KAHİN OLMAYA GEREK YOK İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökçe, 17 Ağustos 1999 depreminde İstanbul’da 3 bine yakın binanın hasar gördüğünü, 1000’e yakın insanın hayatını kaybettiğini vurguladı. Cemal Gökçe “Olası İstanbul depreminin daha çok hasar yaratacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok” dedi.  FELAKETİ GÖRMEK İÇİN KAHİN OLMAYA GEREK YOK
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökçe, 17 Ağustos 1999 depreminde İstanbul’da 3 bine yakın binanın hasar gördüğünü, 1000’e yakın insanın hayatını kaybettiğini vurguladı. Cemal Gökçe “Olası İstanbul depreminin daha çok hasar yaratacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok” dedi.


Tarih: 17 Ağustos 1999… Saat: 03:02... Marmara, merkez üssü Gölcük olan 7.4’lük depremle sarsıldı. 45 saniye süren depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 40 bin kişi yaralandı. Felaketin üzerinden 17 yıl geçti. İnşaat Mühendisleri Odası’nın açıkladığı rakamlar, depremden hâlâ ders almadığımızı gözler önüne serdi.

İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 17. Yıldönümü nedeniyle Türkiye’nin 26 şehrinde eş zamanlı basın toplantısı düzenledi. İstanbul’daki toplantıya odanın genel başkanı Cemal Gökçe ile şube başkanları da katıldı.

50 BİN BİNA YIKILACAK 150 BİN KİŞİ ÖLECEK

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, toplantıda aradan geçen 17 yılda İstanbul’da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki deprem için yapılan çalışmalarla ilgili çok çarpıcı tespitlerde bulundu.
Gökçe, İstanbul merkezli depremde binaların yüzde 25’inin kullanılamaz hale geleceğini söyledi. Bu durumda 2 milyon insanın sokakta kalacağını belirten Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul’da beklenen depremde 50 bin bina hasar görecek, 50-150 bin arası insan hayatını kaybedecek. Binlerce insan yaralanacak. Bizim korkmamızın, ödümüzün patlamasının asıl nedeni 1999’dan sonra İstanbul’un yapı stoğunu güçlendirmek için hiçbir çalışma yapılmamış olmasıdır. Binalar yenilenmedi, İstanbul için 1999 yılındaki risk aynen devam ediyor.”

İSTANBUL DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTTU

Yeni yapılan binaların özellikle de gökdelenlerin gerek projeleri gerekse yer seçimleri nedeniyle depremde nasıl bir performans göstereceğini bilmediklerini dile getiren Gökçe “Yeni binalar için ayakta kalacaklar diyemiyoruz. Başlarına ne geleceğini depremde göreceğiz” yorumunda bulundu. İstanbul’un aradan geçen 17 yılda depreme hazır hale getirilebileceğinin altını çizen Gökçe şöyle dedi:

AFET ALANLARINDA AVM’LER YÜKSELİYOR

“Deprem gerçeği unutuldu, unutturuldu. Biz hâlâ depreme karşı güvenli yapı stoğunu değil depremin ne zaman, ne büyüklükte olacağını tartışıyoruz” diye konuştu. Cemal Gökçe, son 17 yılda İstanbul’da “yapılamayanların” özetini ise şöyle çıkardı:

- 1999 depreminden sonra 3 yıllık bir çalışma sonunda 493 adet çadır kurulacak boş alan belirlendi. İl Afet Kurulu bu rakamı belirlerken sayının az olduğunu, artırılması gerektiğini belirtti. Ama bugün çadır kurulacak alanların dörtte üçünün yerinde AVM ve gökdelenler yükseliyor.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dört üniversiteye Deprem Master Çalışması hazırlattı. O çalışmaya biz de destek verdik. İstanbul’da depreme dayanıklı olmayan yapı envanterinin belirlenmesine ilişkin bir yol haritasıydı. 2003 yılında tamamladığımız çalışma raflarda çürümeye bırakıldı.

YAPILAN ÇALIŞMALAR RAFLARDA ÇÜRÜYOR

- 2004 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1’inci Deprem Şurası’nı topladı. Genel olarak bütün afetler, özel olarak da depreme karşı Türkiye çapında yapılması gereken her şey satır satır yazıldı. O çalışmanın dokümanları da dolaplarda çürüyor.

- 2009 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Kentleşme Şurası yaptı. Önemli belgeler çıktı. Ancak burada alınan kararları uygulayacak kadrolar devre dışı bırakıldı, yerlerine liyakat sahibi olmayan isimler geldi.

- 2011’de yasal değişikliklerle meslek odalarının yetkileri tırpanlandı. Ruhsat alma bir formaliteye dönüştü. Her alanda ortaya çıkan kuralsızlık inşaat alanında daha çok görülür oldu.