MHP’de mahkemenin görevlendirdiği Çağrı Heyeti’nin düzenlediği olağanüstü tüzük kurultayı bugün toplandı. Genel başkan adaylarından Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan erken saatlerde kongre salonuna geldi. Kurultayda Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu oldu.

Fırat Tur Ankara'dan bildiriyor...

MHP'de çok tartışmalı tüzük kurultayı bugün gerçekleşti. Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan kongreye katılmak için gelen partililer, polis kontrol noktalarında didik didik arandı. Parti delegeleri kongre alanına noter huzurunda kayıt yaptırarak giriş yaptı. Bu uygulama delegelerin salona girişini geciktirse de salt çoğunluğun toplanmasının önüne geçemedi. Genel başkan adaylarının saat 10:00'da geldiği kurultay salonunda delegelerin geç toplanması kısa süreli de olsa endişeye neden oldu. Adaylardan Sinan Oğan sozcu.com.tr'ye konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Katılan delegeleri genel merkeze inandırmak kolay değil. Bunun için noter huzurunda girişler biraz uzun sürüyor" dedi. Çağrı Heyeti beklenen açıklamayı saat 14:00'da yaptı ve "752 delegenin imzasını topladık" dedi. 1186 üst kurul delegesinin 595’nin katılması halinde MHP tüzük kurultayının gerçekleşmesinin önünde bir engel kalmamış oluyordu. Çağrı Heyeti'nin delege açıklamasının ardından MHP'de tüzük kurultayı resmen başlamış oldu. Kurutay'da noterin sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamaya göre  659 delege toplandı. Delege yeter sayısına ulaşılması ile birlikte Kurultay'da tüzük değişikliğine gidildi. Kurultay'da alınan karara göre 7 Haziran seçimlerinden bugüne kadar olan süreçte parti içinde işlenmiş tüm disiplin suçları affedildi. Bu kararla birlikte MHP'de genel merkeze muhalefet bayrağı açan; milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatlarının disiplin suçları affedilmiş oldu.

İLGİLİ HABERSon dakika haberi... MHP: 495 delege imza verdiSon dakika haberi... MHP: 495 delege imza verdi


 

DİVAN BAŞKANI MUSAVAT DERVİŞOĞLU


Divan Başkanlığı için iki isim önerildi. Başkanlık adaylarından biri olan ve başından beri Meral Akşener'e yakın olan Musavat Derşivoğlu 456 imza alırken Hasan Hüseyin Türkoğlu için 170 imza verildi. Daha sonra delegelerin isteği üzerine genel başkan adayları yaklaşık 15 dakikalık bir görüşme yaparak tek liste üzerinde anlaştı. Hasan Hüseyin Türkoğlu adaylıktan çekildi ve Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu oldu.

İŞTE KURULTAYIN GECİKMESİNE NEDEN OLAN VE NOTERİN ONAYINDAN GEÇEN DELEGE BEYANI

delege-beyani

BAHÇELİ'NİN DEV POSTERİ AÇILDI


Kurultayı salon dışında izleyecek MHP'liler için de dev ekran kurulduğu görülürken, kongre salonundaki dev Devlet Bahçeli fotoğrafı dikkat çekti.

FOTO: Salonda Alparslan Türkeş'in ve Devlet Bahçeli'nin dev fotoğrafları asıldı FOTO: Fırat TUR - sozcu.com.tr / Salonda Alparslan Türkeş'in ve Devlet Bahçeli'nin dev fotoğrafları asıldı


Ayrıca Bahçeli katılmasa bile genel başkan olarak isminin anons edileceği öğrenildi.

FOTO: İHA / MHP GENEL BAŞKAN ADAYLARI ÜMİT ÖZDAĞ, MERAL AKŞENER VE SİNAN OĞAN BİR ARADA... FOTO: İHA / MHP GENEL BAŞKAN ADAYLARI ÜMİT ÖZDAĞ, MERAL AKŞENER VE SİNAN OĞAN BİR ARADA...

GENEL BAŞKAN ADAYI SAZAK YOK


Genel Başkan adaylarından Süleyman Sazak kongrenin yapılacağı salona gelmedi. Sazak'ın gelişmeleri ofisinden izleyeceği belirtildi.

SALONDAN CANLI YAYIN

Kongre için hazırlanan iki salonun birinde sadece delegeler ve basın mensupları bulunuyordu.. Diğer salonda ise partililer dev ekrandan gelişmeleri takip etti.

FOTO: Fırat TUR - sozcu.com.tr / Büyük Anadolu Oteli çevresinde yoğunluk nedeniyle kilometrelerce uzanan araç kuyrukları oluştu. FOTO: Fırat TUR - sozcu.com.tr / Büyük Anadolu Oteli çevresinde yoğunluk nedeniyle kilometrelerce uzanan araç kuyrukları oluştu.


FOTO: Büyük Anadolu Oteli girişinde polis partilileri tek tek aradı. FOTO: Fırat TUR - sozcu.com.tr / Büyük Anadolu Oteli girişinde polis partilileri tek tek aradı.

AKŞERNER'E KARŞI 'GÜÇ BİRLİĞİ' HAREKETİ


Kurultaya saatler kala dün iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener’e karşı ‘Güç Birliği’ hareketi oluşturdu. Gerekçe ise Akşener’in tek başına hareket etmesi. İftar yemeğinden genel merkezin 10 Temmuz’da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma kararı da çıktı.


"800 DELEGE KATILIRSA BAHÇELİ ADAY OLMAYACAK"


Genel Başkan adaylarından Ümit Özdağ da, kurultaya 800 delegenin katılması halinde Bahçeli'nin aday olamayacağını belirterek, "Bahçeli istenmediğinin farkında, gitmek istiyor aslında ama bırakmıyorlar" ifadelerini kullandı.  bu açıklamaya karşılık kurutaya noterin tespit ettiğine göre 659 delege katıldı.

BAHÇELİ: "KURULTAY YASAL DEĞİLDİR"


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Olağanüstü Büyük Kurultay süreciyle ilgili açıklama yaparak, "Kurultay yasal değildir. Dava arkadaşlarımız 'yasal geçerliliği olmayacak' sözde bir kurultaya davet edilmiştir. 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın 'yasal zeminde' hayat bulması mümkün olmayacaktır. Paralelciler, Pensilvanya’dan talimatla kaplumbağanın kabuğunun içine girmeye çalışıyor. Bunları kaplumbağa gibi tersine çevireceğim" dedi.


BUGÜNE NASIL GELİNDİ?




MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide 'tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.

Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.

Mahkeme de, 'büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği'' sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için "Çağrı Heyeti" oluşturdu.

Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.

Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.

Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.

Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmadı.