Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

kirkukk

Irak güçleri, Kerkük'te petrol istasyonlarını, endüstriyel bölge ve petrol rafinerinin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Irak hükümeti, Kuzey Irak Kürt yetkililerin, gerilimli Kerkük kentine PKK militanlarını getirdiğini ve bunu "savaş ilanı" olarak gördüklerini açıkladı.

Reuters, Kerkük'te çekilen görüntüleri servis etti. Reuters, Kerkük'te çekilen görüntüleri servis etti.


Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin medya danışmanı Vahal Ali ise Reuters'e, "Bu doğru değil. Kerkük'te PKK yok, sadece peşmerge var" dedi. Bağdat'ta, Başbakan Haydar Abadi'nin başkanlığında en yüksek rütbeli asker ve güvenlik komutanların katıldığı bir toplantıdan sonra açıklama yapan hükümet, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeler üzerinde otoritesini tesis edeceğini bildirdi.

IKBY yanlısı medya kuruluşu Rudaw'ın muhabiri ise çekilen görüntüler sayesinde gündem oldu. Gazeteci, IKBY'e bağlı askerlerin çekilme kararını açıkladığı an gözyaşlarına hakim olamadı.

kurdgaz

KERKÜK HAVAALANI'NIN KONTROLÜ BAĞDAT'TA

Kürt yönetimi, yaptıkları bağımsızlık referandumunun sonucunun iptal edilmesini, sorunun çözümü için müzakerelere başlamanın önkoşulu olarak öne süren Bağdat hükümetinin bu isteğini reddetti. Bağdat tarafından yapılan açıklamada, "Kuvvetler ilerlemeye devam ediyor. Kerkük'ün güneyinde bazı noktaları aldık" ifadesi kullanıldı. Öte yandan Bağdat kuvvetleri Kerkük'teki K1 Hava Üssü'nü ele geçirdiklerini de duyurdu.

IKBY'e yakın haber kanalı ve portalı Rudaw, yaşananlara geniş yer verirken, medya kuruluşuna konuşan binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Peşmerge, “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu. Videoda geri çekilme kararı sonrasında bazılarının ağladığı dikkat çekti.

irak

"AMACIMIZ KERKÜK'E GİRMEK DEĞİL"
Reuters'ın son dakika olarak geçtiği habere göre Irak kuvvetleri, Kerkük Havaalanı'nı Kürt yönetiminden ele geçirdi. Reuters haber ajansı bu gelişmeyi Irak ordusunun açıklamasına dayandırdı.

Reuters'a konuşan Irak ordusunda görevli iki kumandan, amaçlarının Kerkük'e girmek olmadığını söyledi. Yapılan açıklamada, "Amacımız şehrin etrafındaki güvenliği sağlamak" ifadesi kullanıldı.

ANKARA'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Ankara'dan da yaşananların ardından bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede barış ve istikrarı sağlamak için Irak hükümetinin yanında olunacağı duyurulurken, "Irak'taki terör örgütü PKK'nın varlığına son vermek için Bağdat ile işbirliği yapmaya hazırız" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı Irak'ın Kerkük kentinde yaşanan gelişmeler ve Irak hükümetinin tutumu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

*Irak hükümetinin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz"

*Irak hükümetinin Kerkük'te PKK'lılara müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine dair açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz

*Kerkük'te toplumsal huzuru/barışı bozmaya yeltenebilecek PKK'nın bu bölgede melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacak

*Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak hükümeti ile her türlü işbirliğine hazırız

*Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak hükümetinin yanında yer alacak

'KARDEŞİMİZ OLARAK GÖRÜYORUZ'

Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili Kerkük'teki petrol ve doğalgaz üretiminin, Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin Kerkük'ü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden almak için başlattığı askeri operasyona rağmen olağan şekilde devam ettiğini belirtti. Yetkili, "Bazı Kürt liderlerle Kerkük'teki petrol ve doğalgaz tesislerinin çatışmaların dışında bırakılması konusunda anlaşmaya vardık" ifadesini kullandı. Ayrıca petrol sektöründen sorumlu Irak hükümet yetkilileri Kuzey Petrol Şirketi'nin Kerkük'ün kuzeybatısındaki yönetim binasının kontrolünün de Kürt Bölgesel Yönetimi'nden alındığını da ifade etti.

Iraklı yetkililer North Oil Company'nin genel merkezini ele geçirdiklerini duyururken herhangi bir çatışma yaşanmadığını ve petrol çalışmalarının aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. Bağdat yönetiminde görevli askeri bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, "Kardeşimiz olarak gördüğümüz Kürt liderler, devlete ait olan North Oil ve North Gas şirketlerinin merkezlerinin kontrolünü bize verdi" ifadesi dikkat çekti.

Öte yandan Irak Başbakanı Abadi bir açıklama yaptı. Irak Başbakanı, Kürt peşmergenin Federal Irak ordusu altında görev yapması çağrısında bulundu.

BBC Türkçe anbean şöyle aktardı;
- Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye ait güçler, Pazar gece yarısından sonra Kerkük'ün güneyinde yer aldıkları bölgelerden, Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı.
- Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu ve Selahaddin Eyaleti'ne bağlı Tuzhurmatu'dan çatışma haberleri geliyor. Irak Başbakanı Haydar İbadi, güvenlik güçlerine, halk ve Peşmerge ile işbirliği içinde Kerkük'te güvenliği tesis etme emri verdiğini açıkladı.
- IKBY Başkanı Barzani'nin Peşmerge'ye savaşı başlatan taraf olmamaları emri verdiğini ancak kendilerine ateş açılması durumunda güç kullanabileceklerini ilettiği belirtildi.
- ABD gelişmeleri 'kaygıyla' izlediğini belirtti ve taraflara diyalog çağrısı yaptı.

kekrkuk

Sputnik'te yer alan habere göre; açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge'nin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu ifade edildi.