Gümrük Bakanlığı'nın öncü verilerine göre Temmuz'da dış ticaret açığı altın ithalatındaki artış ve geçen yılki 15 Temmuz darbe girişimi kaynaklı düşük baz etkisiyle yüzde 80.41 artarak 8.79 milyar dolar oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; ihracat Temmuz'da yüzde 28.69 artışla 12.64 milyar dolar, ithalat yüzde 45.84 artışla 21.43 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Altın verilerini içermeyen ve dün açıklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise ihracat Temmuz'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2 artışla 11.5 milyar dolar oldu.

Bu yüksek artışta ise geçen sene aynı dönemde ihracattaki yüzde 18.7'lik düşüşün yarattığı baz etkisi ve Ramazan bayramı tatili değişikliği nedeniyle bu yıl artan işgünü etkili oldu.

Geçen yıl 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi de ihracatta sert düşüşe yol açmıştı.

QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik, geçen yılki darbe girişimi nedeniyle düşük baz etkisinin yıllık bazda Temmuz özelindeki bozulmayı kısmen açıkladığını söyleyerek, "Yılbaşından bugüne kadarki rakamlara bakıldığında ise artan altın ithalatı, enerji ithalatı ve iç talepteki hızlanmanın etkisi var" dedi ve şöyle devam etti:

"Temmuz gerçekleşmesi 12 aylık açığı 62.8 milyar dolara getirdi. İç talepte toparlanma ve enerji ithalatında yukarı yönlü düzeltmenin sürmesiyle açıktaki artışın da devam etmesini bekliyoruz. Altın ithalatındaki hızlı artış devam ederse, o da açıkta artışa neden olacaktır. İhracat tarafında ise kısmen ihracat pazarlarındaki güçlü büyüme görünümüyle artış devam edebilir. Buna karşılık ithalattaki büyüme hızı ihracat artışını geçecek gibi görünüyor ki 63 milyar dolar olan yıl sonu açık beklentimizdeki riskler yukarı yönlü."

Bakanlık verilerine göre Temmuz'da en çok ihracat gerçekleştiren sektör otomotiv oldu. Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları faslında 2.07 milyar dolar, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler faslında 1.32 milyar dolar ve kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler faslında 1.08 milyar dolar ihracat gerçekleşti.

Bakanlık verilerine göre Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 20.38 artışla 39.66 milyar dolar, ihracat yüzde 10.67 artışla 90.1 milyar dolar, ithalat yüzde 13.47 artışla 129.76 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Verilere göre Temmuz'da en çok ithal edilen fasıl 2.9 milyar dolar ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler olurken; bu faslı 2.8 milyar dolar ile kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler ve 2.48 milyar dolar ile kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler takip etti.