ANKARA-SÖZCÜ

YAŞ kararıyla TSK'nın yeni komuta kademesi belirlendi. Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da onanıyla resmen yürürlüğe girdi. Türkiye'nin 29. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar oldu.

2005 yılında Tümgeneral rütbesindeyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce doktora yapan Kayserili Akar, Abdullah Gül'ün de okuduğu Kayseri Lisesi mezunu. Tunceli Hozat'ta PKK ile mücadelesinden dolayı Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası aldı. TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Şeref Madalyası, ABD  ve Kore Liyakat Madalyaları olmak üzere toplam 6 madalya sahibi.

Akar İngilizce doktora çalışmasını, “Ermenistan’a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu’nun Hikâyesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri” başlığı ile yaptı. Orgeneral Akar tez çalışmasında, “Türk-Amerikan ilişkilerinin Ermeni lobisinin etkisinden bağımsız olarak sürdürülebilmesi'' konusunu ele aldı.

ABDULLAH GÜL'ÜN OKUL ARKADAŞI

Genelkurmay Başkanlığı görevini bir hafta içinde devralması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Kayseri Lisesi’nde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aynı yıllarda okudu. 1972’de Kara Harp Okulu, 1973’te Piyade Okulu’ndan mezun oldu. 1982’de Kara Harp Akademisini, 1985’te Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirdi. 1987’de ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji’nden mezun oldu.1990-1993’te İtalya Napoli'de NATO Güney Bölge Komutanlığında “İstihbarat Subayı” olarak görev yaptı.

İSTİFALARLA ÖNÜ AÇILDI

1993-1994’te Kara Kuvvetleri Komutanı Özel Kalem Müdürlüğü ile Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü yaptı ardından Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’ne yükseldi.1997-1998 yıllarında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulundu.

General rütbesindeki ilk görev yeri Tunceli’nin Hozat İlçesi oldu. Terörle mücadelenin yoğun olduğu 1998-2000 yılları arasında Hozat’ta İç Güvenlik Tugay Komutanı olarak görev yaptı. Daha sonra Harp Akademisi Komutanı oldu ve 2007’de korgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’nın ardından 2009-2011 döneminde İstanbul 3. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı.

2011’de Orgeneral oldu ve dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının Balyoz davasında "komutanların tutuksuz yargılanmaları" tutumu sonrasındaki süreçte istifası üzerine komuta kademelerinde yaşanan boşluklar, Orgeneral Akar’ın 4 yıl beklemeden, 2013’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yükselmesini sağladı. Akar 2019'a kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdürecek.




"Dinlemen komutan"ın da önü açıldı