31 Aralık 1993 ve öncesinde doğanlar için 15 bin TL bedel karşılığında 28 gün askerlik yapılacağı açıklandı. Bedelli askerlik yapacak olanlar ise bu sürenini kalkıp kalmayacağını merak ediyor. 28 gün askerlik süresi ile ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, bedelli askerlik parası olmayanlara uyarılarda bulundu.

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan'ın yaptığı açıklamaya göre; bedelli askerlik düzenlemesini içeren 18 maddelik torba yasa önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek, ardından TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak. Bu süreç yaklaşık bir haftada tamamlanacak. Ardından bedelli askerliğin ne zaman uygulanacağı belli olacak.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANINDAN UYARI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, bir süredir gündemde olan bedelli askerlik düzenlenmesinin tamamlandığını ve ödemeler için bankaların harekete geçtiğini belirtti. Nacar, "Bedelli askerliğe başvurmaları için önlerinde 3 ay gibi uzun bir süre var. Bu süre içinde bankalar bedelli askerlik ücretinin ödenmesi için düşük faizli bir kredi yapılanması çalışması başlatıyor. Şuan kredi çekmek ya da gayrimenkul satışı yapmak için doğru zaman olmayabilir" dedi.

Düzenlenen yasayla birlikte 1 milyona yakın kişi bedelli askerlik için başvuru yapabilecek. Yasadan faydalanmak isteyen vatandaşlar ise ödenmesi gereken 15 bin lira için arayışa girdi. Kendilerine ait ev, araba, arsa gibi mallarını satışa çıkarmaya yönelen vatandaşların malları değerinden düşük satılığa çıkardığı tespit edildi. Farklı bankaların ise bedelli askerlik için kendilerine başvuran vatandaşlara yönelik kredi çalışmaları hızla devam ediyor. Düşük faizli ve uygun ödeme koşulları doğrultusunda yapılacak düzenlemelerin içeriği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Bu sayede vatandaşlar üzerlerine kayıtlı olan mal varlıklarını satmak zorunda kalmayacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, bir süredir gündemde olan bedelli askerlik düzenlenmesinin tamamlandığını ve ödemeler için bankaların harekete geçtiğini belirtti. Nacar, “Ellerinde bulunan gayrimenkulleri değerinin altında satmaya çalışan vatandaşlarımıza öncelikle sakin olmalarını tavsiye ediyorum. Bedelli askerliğe başvurmaları için önlerinde 3 ay gibi uzun bir süre var. Bu süre içinde bankalar bedelli askerlik ücretinin ödenmesi için düşük faizli bir kredi yapılanması çalışması başlatıyor. Şuan kredi çekmek ya da gayrimenkul satışı yapmak için doğru zaman olmayabilir. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde yapılacak olan düzenlemeler vatandaşımızın çıkarları doğrultusunda olacaktır“ dedi. İHA
asker-iha

BEDELLİ ASKERLİKTE 28 GÜN ŞARTI KALKACAK MI?

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, “Bu bedellinin öncekilerden farkı, 28 gün askerlik eğitimi olması. Bu eğitimi de askeri eğitim olarak değil, daha çok teorik eğitim olarak görmek gerekir. 28 günlük eğitim sürecinde; askeriye, toplumsal hayat, Türkiye’nin jeopolitiği, tarihi ve geleceği konusunda yetkin hocalar dersler verecek” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Habertürk TV'ye yaptığı bedelli askerlik açıklamasında, “Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir. Geçmişte de bu yönde itirazlar oldu. 28 gün askerlik yapıyorlar, askeri gerekliliği görsünler diye pratikten geçiyor ama disiplini de bozuyor denilerek kaldırıldı. Herhalde bu prosedürden Savunma Bakanlığı'nın da değerlendirmeleri vardır” dedi.

28 günlük temel eğitim hakkında konuşan Yazıcı, “28 gün temel eğitimi alsın, durmasını kalkmasını, koşturmasını, silah kullanmayı öğrensin diye 28 günlük eğitim konulmuştur. Kanun teklifinde karşılandı kamuda özel sektörde çalışan ücretsiz izinli sayılacak. Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir. Geçmişte de bu yönde itirazlar oldu. 28 gün askerlik yapıyorlar, askeri gerekliliği görsünler diye pratikten geçiyor ama disiplini de bozuyor denilerek kaldırıldı. Herhalde bu prosedürden Savunma Bakanlığı'nın da değerlendirmeleri vardır” dedi.

[old_news_related_template title="Burdur'da bedelli heyecanı" desc="Torba yasa ile Meclis’e gelecek olan bedelli askerlik düzenlemesinde ücret ve yaş koşulları netleşti. Ancak bedelli yapacak olan vatandaşların 28 gün nerede eğitim alacakları hala net değil. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, 'Aldığım duyumlara göre 28 gün askerlik yapılacaksa Burdur ilk sırada yer alıyor. Çünkü alt yapımız uygun' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/askerlik-aa_16_9_1531839152_16_9_1531999929.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/burdurda-bedelli-heyecani-2529690/"]

[old_news_related_template title="Bedelli'den satılık at,balık ve dumbell" desc="Bedelli peşinatını hazırlamak isteyenler, ellerinde ne var ne yoksa satmaya başladı. Ankara'da bir vatandaş atını satarken bir diğeri ise balıklarını satılığa çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/ickapak19tem_16_9_1531982650.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/bedelliden-satilik-atbalik-ve-dumbell-2528683/"]