Ramazan ayında oruç tutarken kilo almamak için, besin seçimi kadar tükettiğiniz gıdaların kalitesine de önem vermeniz gerekir. İşte dikkat etmeniz gereken noktalar…
Basit şeker alımını sınırlandırma
Dengeli beslenmede, birçok besin ölçülü şekilde tüketilebilir. Tıpkı şeker gibi... Burada önemli olan, basit şeker alımını sınırlandırmaktır. Tükettiğiniz 1 porsiyon tatlının içinde kullanılan malzemelere göre hangi besin grubundan ne ölçüde çıkarıma gittiğinizi öngörebilirseniz, sağlığınızı korursunuz.
Sıvı dengesini korumak
Vücudun her hücresi suyla doludur. Uzun süreli açlıklar, özellikle de uygun olmayan besin seçimleriyle birleştiğinde kas kaybına, algılama zorluklarına ve enerji düşüşlerine yol açar. Bu dengeyi korumak için ramazan ayı boyunca su içeriği yüksek sebze ve meyve tüketilmeli, sodyum içeriği yüksek besinleri yememelisiniz.
Karbonhidrat tüketiminde ölçü ve kalite
Karbonhidratlı besinler sindirim için suya daha çok ihtiyaç duyar. O nedenle sahurda çok fazla börek, ekmek tüketmek oruç tutmayı zorlaştırır. Herkesin metabolik hızı farklıdır ancak kilo verme konusunda en önemli nokta kişinin motivasyonu ve yağ yakmasına fırsat yaratmasıdır.
Ramazan menüsü 1 (1350 kalori)
Sahur
- 1 kase etli çorba (tavuk suyu/beyran)
- 2 dilim ekmek
- Söğüş yeşillik
İftar
- 1 kase çorba
- 1 pors şiş/kebap/bonfile (150g)
Ara
- 1 idb künefe (100g)
- Çay
Ramazan menüsü 2 (1450 kalori)
Sahur
- Şekersiz çay
- 2 haşlama yumurta+5-6 zeytin/menemen
- 1 dilim peynir
- Söğüş yeşillik
- 2 dilim ekmek
İftar
- Yarım kase çorba
- 2 tavuk but/1 hindi but(200g)
- 6 yk bulgur/nohutlu pilav
- 1 kase yoğurt (4 yk)
- Mevsim salata
Ara
- 1 dilim karpuz
- Şekersiz kahve/çay
- 1 ev yapımı dereotlu poğaça
Ramazan menüsü 3 (1550 kalori)
Sahur
- Şekersiz çay
- 2 dilim peynir
- 1 yumurta
- 2 tam ceviz içi/1 yk keten tohumu
- 2 dilim ekmek
- Söğüş yeşillik
- 1 kase kiraz/çilek/karpuz
İftar
- 1 kase sevilen çorba
- 1 tabak kıymalı sebze yemeği (karnıyarık vb)
- 1 kase cacık
- 2 avuç içi karesi kadar pide
- Az yağlı mevsim salata
Ara
- 1 kase tarçınlı sütlaç
- 8 badem
* idb: İskambil destesi büyüklüğü * yk: Yemek kaşığı * /: ya da