Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde son dönemde karşılıklı hamleler ve açıklamalarla tansiyon yükselirken, Rusya'dan iki ülkeyle olan ilişkilere yönelik kritik açıklamalar geldi.

Rus haber ajansı TASS'ın Yunan TV Kanalı ANT1'dan alıntıladığı haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Yunanistan ile ilişkilerini 10 üzerinden 6 olarak değerlendirirken, Türkiye ile ilişkilerine ise 10 üzerinden 7 puan verdi.

TV kanalının haberine göre Peskov, Putin'in Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile yakın zamanda yapacağı görüşmeden doğan Rus-Yunan ilişkilerine ve beklentilerine değindi. Bundan yola çıkan Peskov, Moskova ve Ankara arasındaki ayrıcalıklı işbirliğine vurgu yaparken, tüm Avrupa'yı etkisi altına alan ve bunun sonucunda ortaya çıkan enerji krizi ile ilgili de konuştu.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE PUAN VERDİ

Kremlin sözcüsü Peskov, 0'u mükemmel olmak üzere 1-10 arasında bir ölçekte Rus-Yunan ilişkilerini 6 olarak değerlendirirken, Rusya-Türkiye ilişkilerine ise 7 puan verdi. Peskov, kaybedilen pozisyonları aşmak ve ülkeler arasındaki işbirliği alanlarını genişletmek için ciddi fırsatlar olduğunu da sözlerine ekledi. Rusya'nın Türkiye'ye teslim ettiği S-400 karadan havaya füze sisteminden de bahsetti.

Öte yandan Peskov gazetecilere verdiği demeçte, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine de değindi. Peskov, "Cumhurbaşkanları, temsilcilerin temasları gerçekleştikten sonra tekrar konuşmanın gerekli olacağını söylediler. Ancak şu an kesin bir zaman vermek mümkün değil" dedi.

PUTİN-MİTSOTAKİS GÖRÜŞMESİ 

Kremlin sözcüsü, cumhurbaşkanlarının temsilcilerinin Rusya-ABD ilişkilerinin zor durumunu ve stratejik istikrarı tartışmak için derhal müzakerelere başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile Çarşamba günü Soçi'de bir araya gelecek. Daha önce, Kremlin'in basın servisi, Rusya-Yunan ilişkilerinin tüm yelpazesinin, yani siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda tartışılacağını ve ayrıca küresel ve bölgesel meselelerle ilgili konularda görüş paylaşılacağını bildirdi.

[old_news_related_template title="ABD ve Rus basını Biden-Putin görüşmesini nasıl gördü?" desc="ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yoluyla yaptıkları görüşme, 2 saatten fazla sürdü. Görüşmedeki en önemli konu Ukrayna olurken; iki liderin ifadeleri hem ABD hem de Rus basınında geniş yer buldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/08/iecrop/putin-biden-video-konferans-1024x576-1_16_9_1638960501.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-ve-rus-basini-biden-putin-gorusmesini-nasil-gordu-6815065/"]

[old_news_related_template title="Joe Biden ve Vladimir Putin görüştü! Beyaz Saray'dan uyarı gibi açıklama" desc="ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusunda artan gerilimi ele aldığı görüşme sona erdi. Biden görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı durumunda ekonomik yaptırım ve diğer önlemlerin uygulanacağını söyledi. Kremlin'den yapılan açıklamada ise 'Putin, Biden'dan NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğine yönelik garanti istedi' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/07/iecrop/biden-iha_16_9_1638904112.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/biden-putin-gorusmesi-basladi-6813608/"]