Kar ve soğuk havaya dair gelişmelerin kendine yer bulduğu ocak ayı bu sene geçmişe göre farklı başladı. Yurdun önemli bir kısmı mevsim normallerinin çok üstünde sıcaklıklarla yeni yılı karşıladı. Yeni haftada da sıcaklıklar düşmeyecek, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi'nde görülecek kısa süreli yağışlar haricinde Türkiye'de güneşli bir hava hakim olacak, birçok şehirde 20 dereceye varan sıcaklıklar görülecek. Adana ve Mersin'de yarın hava sıcaklığının 23 dereceyi aşması bekleniyor.



KISA SÜRELİ SAĞANAKLAR GÖRÜLECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin batısının parçalı yer yer çok bulutlu, Kıyı Ege ile Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde ülkemizin doğusunda buzlanma ve don olayı ile birlikte iç ve doğu bölgelerde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

11 OCAK'TAN SONRA SOĞUKLAR BAŞLIYOR

Sıcak geçen günler ocak ayının ortaları yaklaşırken geride kalacak. Küresel tahmin sistemlerine göre 11 Ocak'tan itibaren düşüşe geçen sıcaklıklar ocak ayının ortalarından itibaren mevsim normallerine dönecek.

UZMANLAR KAR YAĞIŞINA DİKKAT ÇEKİYOR ANCAK HAVA SICAKLIKLARI 20 DERECEYİ AŞIYOR

İSKİ’nin bugün itibariyle açıkladığı verilere göre İstanbul’daki barajlarda doluluk oranı yüzde 19.91 seviyesine düştü. Uzmanlar, kar kuraklığı yaşandığı takdirde su konusunda bizi zor günlerin bekleyebileceğine işaret ediyor. Ancak Türkiye yeni yıla alışılmışın dışında bir hava durumuyla girdi ve birçok şehirde sonbahar sıcaklıklarını bile aşan değerler gözlendi.

UZMANLAR ŞEHİRDEKİ ARZ-TALEP DENGESİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Dikkat çekilen bir diğer konu ise nüfus yoğunluğu... İstanbul’da artan nüfus ve sanayi sonucunda var olan kaynaklarının yetememeye başladığını, şehirdeki nüfus arttıkça kaynaklarının da yetersiz gelmeye başladığını belirten uzmanlar, planlı şehirleşmenin önemini vurguluyor. Çevre illerden İstanbul’a su taşımanın uzun vadede mümkün olmadığını belirten uzmanlar, şehirdeki arz-talep dengesinin sağlanmasını gerektiğine işaret ediyor.

İBB SU TASARRUFU KONUSUNDA VATANDAŞLARI UYARIYOR

Nüfus yoğunluğu ve Covid-19 sebebiyle su tüketiminin daha da artması ise barajlardan İstanbul’a verilen su miktarının oldukça artmasına sebep oluyor. 2 Ocak itibariyle kente verilen su miktarı 2 milyon 630 bin metreküp… İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) vatandaşlara su kullanımı konusunda dikkat ve tasarruf etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

İMAMOĞLU VATANDAŞLARDAN, SU TASARRUFU SAĞLAYAN APARATIN KULLANIMINI İSTEDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 26 Aralık’ta sosyal medya hesabından kurak bir mevsim yaşandığını kaydederek “Şehrimizin azalan su kaynaklarını çok özenli kullanmak zorundayız” dedi.

İSKİ’nin evde su tasarrufu sağlanması için ücretsiz musluk aparatı dağıtmaya başladığını belirten İmamoğlu, “Bu aparatla ciddi bir su tasarrufu sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara çağrıda da bulunan İmamoğlu, “Lütfen kullanalım, kullandırtalım” paylaşımı yaptı.

 

[old_news_related_template title="Yuvacık Barajı'nda su seviyesi yüzde 15'e düştü" desc="Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı Yuvacık Barajı'nda su seviyesi yüzde 15'e düştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/01/iecrop/fotodha.yuvacik_16_9_1609492043.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/yuvacik-barajinda-su-seviyesi-yuzde-15e-dustu/"]

[old_news_related_template title="Barajlar dip yaptı, Bursa'nın 50-60 günlük suyu kaldı" desc="İYİ Parti Bursa il Teşkilatı, kentin içme suyunu karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarını inceledi. İYİ Parti Bursa Milletvekili TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, ülke genelinde yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, Bursa'nın 50-60 günlük içme suyunun kaldığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/30/iecrop/53daa302-e901-4e81-9c0e-eea192134908-w_16_9_1609314773.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/barajlar-dip-yapti-bursanin-50-60-gunluk-suyu-kaldi-6189429/"]