Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Gökhan Hüseyin Erkan, Doğu Karadeniz'deki kontrolsüz yapılaşmanın, bölgenin eğimli arazi yapısına sahip coğrafyasına uyumlu olmadığını söyledi.

SU AKAR YATAĞINI BULUR DİYORUZ AMA...

- Bölgemiz topografyası hareketli, denizden uzaklaştıkça aniden yükselen, küçük kuru veya sulu dereler ile akarsularla parçalanmış bir coğrafyamız var. Böyle bir doğanın olduğu yörede yapıları eğime uyumlu yapmalıyız. Biz ise dağı ortadan kaldırıyor, arkasına istinat duvarı geçiriyoruz, sonra yağmurlar şelalelerden dökülmeye başlıyor.



- Su akar yatağını bulur diyoruz ama bulamıyor ve birikip taşıyor. Doğanın olaylarına karşılık, kırsal alanlarımız çok daha kırılgandır. Kırsal alanlarda da kent kuralları, kentsel alanlardaki imar yaklaşımı oluşturmaya başladık. Kırsal alanlarımızın kentsel alanlardaki risklerden az kalır yanı yoktur. Bunu, doğa olaylarının afet riskine dönüşmesi bakımından Adapazarı ve Van depreminde gördük.



ÖLÇÜLEN YAĞIŞ TÜRÜ KOMŞU İLÇEDE DE VARDIR

- Güneysu, Giresun'da Aksu veya Beşikdüzü, bunlar yakın zamanlarda, birer sene arayla haberlere konu oldu. Çok ciddi sorunlar yaşadık yöre insanları olarak. Bu tür bir sorun ilçe sınırlarını tanımaz. Bunlar Karadeniz'de oluyor. İlçelere zamanında idari statülerle sınır verdik ama doğanın, coğrafyanın sınırları yoktur. O ilçede ölçülmüş olan yağış türü komşu ilçesinde zaten vardır. Karadeniz'deki havzalarımızı dikkate alan, yani bir damla yağmurun indiği yerdeki yağmur suyu toplama havzalarını değerlendiren bir yaklaşımla ölçümlerimizi düzenlememiz, iller ve ilçeler düzeyinde değil bölge ve havza düzeyinde bir incelemeye geçmemiz gerektiğini düşünüyorum.



KENTLERDE GEÇİRGEN YÜZEYİMİZ YOK

- Çevre düzeni planlarını artık illerin sınırları içindeki yerleşme ve yapılaşmayı düzenleyen değil de havzalar, yani coğrafya bütünlüğü düzeyinde ele alarak planlamak gerekir. İmar planlarında bina temelli değil de doğayla uyumlu bir yapılaşma nasıl olur sorusu üzerinden yola çıkarak kentlerimizi yapılaştırmamız gerekir. Kentlerde geçirgen yüzeyimiz yok.

- Şüphesiz, kentlerdeki yapılaşma betonla olur. Asfalt döker, yapıları betonla yapar, daha sağlıklı ve alışık olduğunu tekniklere göre ahşaptan da yapı yaparsınız ama bunun bir oranı var. Toprak da olması gerekir ki, geçirgenliğiniz olacak. Şüphesiz, toprağı tutacak olan ağaçtır ve kökleridir. Mühendislikte toprak tutamazsınız. Eninde sonunda toprak kayar, kurur. Toprağın sağlıklı olması için zemine göre davranmak gerekiyor. (DHA)

[old_news_related_template title="Rize'deki sel felaketinden acı haber: Can kaybı 6'ya çıktı" desc="Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan selde, can kaybı sayısı 6'ya yükseldi. Kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Kentte ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katları selin sürüklediği moloz, taş ve odunlarla kaplandı, otomobiller gömüldü. Öte yandan Meteoroloji Doğu Karadeniz için sağanak ve kuvvetli yağış uyarısı yaptı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/15/iecrop/detay-kopya_16_9_1626323453.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/rizede-sel-ve-heyelan-afetinin-hasari-gun-agarinca-ortaya-cikti-6539950/"]

[old_news_related_template title="Almanya'da facianın boyutu artıyor! Ölü sayısı yükseldi" desc="Almanya’da şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 81'e yükselirken, çok sayıda kişinin kayıp olduğu bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/15/iecrop/almanya-reuters11_16_9_1626375920.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanyada-facianin-boyutu-artiyor-olu-sayisi-yukseldi-6541228/"]