İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, dün AKP ve MHP'nin gündeme getirdiği "Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile ilgili kapsamlı bir haber yayınladı.

Yapılan teklifin seçim sistemini değiştireceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini güçlendirebileceğini yazan gazete, "Türkiye'de iktidardaki ittifak, seçim yasasını değiştirmek için bir plan yaparak muhalefetin parlamentoda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinden kontrolü almasını engellemeyi amaçlıyor" yorumunu yaptı.

Gazete, "2002'de iktidara gelen Erdoğan'a oy oranı son yıllarda ekonomik krizlerle birlikte azalıyor. 2018'de ülkedeki sistemi değiştirerek daha çok gücü elinde tutan Erdoğan'ın yine de hükümetin yıllık bütçesi gibi birçok kararı parlamentodan geçirmesi gerekiyor" ifadesine yer verdi.

"ERDOĞAN AVANTAJLI KONUMA GEÇEBİLİR"

Gazeteye konuşan uzmanlar, seçimin yakın sonuçlarda tamamlanması durumunda değişiklik sebebiyle Erdoğan'ın avantajlı konuma geçebileceğini aktarırken, Financial Times, "İktidar bloğu parlamentoda çoğunluğa sahip olduğu için bu yasanın geçmesi olası" yorumunu yaptı.

Financial Times'taki haberde, "Yıllarca Erdoğan'a desteği azaltmaya çalışan muhalefet partileri ilk olarak 2019'da birlik olarak yerel seçimlerde AKP'yi yendi ve İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirleri elde etti. Seçim sistemindeki bu beklenmedik değişiklik gücü elinde tutmak için birçok aleti olan Erdoğan'ın karşısındaki muhalefetin karşısına çıkan zorluklardan en yenisi" ifadesi kullanıldı.

[old_news_related_template title="Erdoğan'a seçimde yasak yok" desc="AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM'ye sunulan yasa teklifinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim yasaklarından muaf tutulması öngörülüyor. Teklif yasalaşırsa, tüm diğer parti genel başkanları, bakanlar, milletvekilleri kısıtlanırken, Erdoğan devletin tüm imkanlarını uçak filosuna kadar sınırsız şekilde kullanabilecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/15/iecrop/resimid_199801201_19980120_16_9_1647341769.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogana-secimde-yasak-yok-7012055/"]

[old_news_related_template title="Yılmaz Özdil: Erdoğan, kendisini güçlü görseydi yarın sabah erken seçim yapardı" desc="Seçim kanunu taslağıyla ilgili görüşlerini belirten SÖZCÜ yazarı Yılmaz Özdil, 'Asrın liderimiz hakkında pek çok şey söyleyebiliriz ama seçim kazanma maharetini görmek lazım. Kaybedeceği bir seçime gitmez. Kendisini güçlü görseydi yarın sabah bile erken seçim yapardı. Ama bu ekonomik yıkımla, uluslararası belirsizliklere görüyor ki sürekli kan kaybediyor. 'Bir fırsat yaratırım' umuduyla bunu ötelemeye çalışıyor. Bana göre şu an itibariyle karar verdiler. Seçime 3-5 ay kala artık ne varsa yapacak. Oraya gidene kadar yapılacak bir şey olmadığını görüyor' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/ozdil-1_16_9_1647289363.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/yilmaz-ozdil-erdogan-kendisini-guclu-gorseydi-yarin-sabah-erken-secim-yapardi-7011027/"]