ABD güçleri dün sabah Türkiye sınırındaki bir Suriye kasabasında IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'ye yönelik bir saldırı düzenledi. Ailesiyle birlikte bölgede yaşayan IŞİD liderinin ele geçirilmesi operasyonu için uzun süredir hazırlık yapılıyordu.

ABD Başkanı Joe Biden, özel kuvvetlerin baskın sırasında teröristi yakalamaya çalıştığını fakat el-Kureyşi'nin işlediği suçlar için adaletle yüzleşmektense kendisini havaya uçurmayı seçtiğini söyleyerek, “Tıpkı selefinin yaptığı gibi, ailesinin birkaç üyesini de yanına alarak” dedi.

Aftermath of a counter-terrorism mission conducted by the U.S. Special Operations Forces in Atmeh

KENDİSİNİ HAVAYA UÇURDU

Baskını Beyaz Saray'ın Durum Odası'ndan izleyen Biden, Kureyşi'nin intiharını "umutsuz bir korkaklık eylemi" olarak nitelendirdi. Selefi IŞİD'in kurucusu Ebu Bekir el-Bağdadi de benzer bir sonla hayatını kaybetmişti.

Reuters, ABD ordusunun bir süredir IŞİD liderini yakalamak için hazırlıklarını sürdürdüğünü yazdı. Bölgedeki ABD askerlerinin Kureyşi'yi yakalamak için kaldığı konuta yapılan baskını defalarca prova ettiği belirtildi. Ancak ABD askerleri ona ulaşamadan Kureyşi bir intihar bombası patlattı ve kendisi de dahil olmak üzere onlarca kişinin ölümüne neden oldu.

Atmeh kasabasında yaşayanlar için olaylar dehşet vericiydi, çünkü ABD güçleri, sivilleri kül bloklu binadan tahliye etmeye çalışmadan önce, hoparlörleri kullanarak onlara gitmelerini belirtmişti.

Biden:"Suriye Operasyonunda IŞİD Lideri Öldürüldü"

'DIŞARI ÇIKMAZSANIZ ÖLECEKSİNİZ'

ABD askerlerinin uyarılarını Reuters'a anlatan bir kadın, "Erkekler, kadınlar ve çocuklara 'Bölgeyi çevreleyen Amerikan koalisyonunun güvenliğindesiniz. Dışarı çıkmazsanız öleceksiniz' dendi" dedi.

Bölgedeki ABD güçlerini denetleyen ve Biden'a güncellemeler sağlayan Deniz Generali Frank McKenzie, patlamanın en üst katı yok etmeden önce ABD birliklerinin dördü çocuk altı sivilin binanın birinci katını terk ettiğini söyledi.

McKenzie, "Bir intihar yeleğinden beklenenden daha büyük olan patlama üçüncü kattaki herkesin ölümüne neden oldu. Cesetler dışarılara fırladı" dedi. McKenzie, Kureyşi, eşi ve iki çocuğunun öldüğünü de sözlerine ekledi.



SALDIRIDA 13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İkinci bir ABD'li yetkili daha sonra Kureyşi'nin iki eşi ve bir çocuğunun öldürüldüğünü söyledi.

ABD birlikleri ikinci kata ilerlerken, Kureyşi'nin teğmenlerinden birisinin ve eşinin ABD askerlerine ateş etmeye başladığı aktarıldı.  McKenzie, orada bir çocuğun ölü bulunduğunu ve diğer üç çocuk ile bir bebeğin ikinci kattan güvenli bir yere getirildiğini söyledi.

Suriyeli kurtarma görevlileri, çoğu kadın ve çocuk en az 13 kişinin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pentagon, yerel bir El Kaide bağlantılı en az iki silahlı üyenin, bir ABD helikopterinden açılan ateş sonucu öldürüldüğünü söyledi.

Inside US raid on ISIS leader: Months of preparation, then a deadly blast | ABS-CBN News

HEDEF ÜÇÜNCÜ KATTA

ABD'li yetkililer, Kureyşi'nin ölümünün, bir zamanlar Suriye ve Irak'ta topraklar üzerinde kendi kendini ilan eden bir halifeliği yöneten IŞİD için büyük bir darbe olduğunu söyledi.

Yetkililer, harekatın planlamasının, yetkililerin IŞİD liderinin binada yaşadığına ikna olduğu Aralık ayı başlarında başladığını söyledi. Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın 20 Aralık'ta Kureyşlileri canlı yakalama seçenekleri hakkında ayrıntılı bir brifing aldığını söyledi.

Bir yetkili, Kureyşi'nin binanın üçüncü katındaki konutunu nadiren terk etmesi ve dış dünyayla etkileşim için kuryelere güvenmesinden dolayı operasyonun karmaşık olduğunu söyledi. Bölgede yaşayan sivillerin varlığının da ABD için bir başka zorluk oluşturduğu aktarıldı.



UNICEF: 6 ÇOCUK ÖLDÜ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNİCEF), ABD tarafından gerçekleştirilen operasyona ilişkin açıklama geldi.

UNİCEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Vekili Bertrand Bainvel, “Suriye'nin kuzeybatısında bulunan sınır kasabası Atmeh'de yaşanan yoğun şiddet olayları nedeniyle 6 çocuğun öldüğünü, bir kız çocuğunun ise ağır yaralı olduğunu teyit etmektedir” ifadelerini kullandı.

Suriye'nin kuzeybatısında 6 çocuk öldürüldü

Bainvel, “Sivil nüfusun yoğun yaşadığı bölgeler ciddi şekilde hasara uğradı. Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve yardıma muhtaç durumdaki 1.2 milyon çocuğun da yaşadığı İdlib ve civarında meydana gelen şiddet olayları, yılın başından bu yana ciddi oranda arttı” dedi.

Geçtiğimiz yıl, Suriye'de çocuklara yapılan ağır ihlallerin yaklaşık yüzde 70'inin kuzeybatı bölgesinde gerçekleştiğini söyleyen Bainvel, “Şiddet olaylarında son dönemde meydana gelen artış, Suriye ve bölgedeki dondurucu hava koşullarının ve sıfırın altında kaydedilen sıcaklık derecelerinin yaşandığı bir zamana denk geldi. Son iki hafta içerisinde Suriye'nin kuzeyinde en az 5 Suriyeli çocuk zorlu hava koşulları nedeniyle hayatını kaybetti” dedi.

[old_news_related_template title="IŞİD liderinin öldürülmesiyle ilgili Türkiye'den açıklama" desc="Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, terör örgütü IŞİD elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin öldürülmesi hakkında açıklamada bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/isid-1_16_9_1643923370.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/isid-liderinin-oldurulmesiyle-ilgili-turkiyeden-aciklama-6930391/"]

[old_news_related_template title="IŞİD lideri El-Kureyşi nasıl öldürüldü? ABD Başkanı Biden duyurdu" desc="ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Suriye’de düzenlendiği operasyonda ölen terör örgütü IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi hakkında, 'ABD askeri gücü, dünyaya yönelik büyük bir terör tehdidi olan IŞİD'in küresel liderini başarıyla ortadan kaldırdı' dedi. Biden, El-Kureyşi'nin yakalanmamak için intihar yeleğini patlatarak kendisini havaya uçurduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/biden-reuters1_16_9_1643905402.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/isid-lideri-el-kureysi-nasil-olduruldu-abd-baskani-biden-duyurdu-6930001/"]

[old_news_related_template title="ABD: IŞİD lideri el-Kureyşi operasyonla öldürüldü" desc="ABD Başkanı Joe Biden, bugün sabaha karşı Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bir noktada düzenlenen askeri operasyon sonrasında IŞİD'in lideri Ebu İbrahim el- Haşimi El Kureyşi'nin hedef alındığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/asker-shutterstock_16_9_1643893837.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-isid-liderini-operasyonla-oldurduk-6929548/"]