Geçimsizlik yaşayan çift Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşandı. Mahkeme, otizmli çocuğun velayetini anneye verdi. Torun hasretiyle yanıp tutuşan dede ile çocuğun halası, belirli aralıklarla çocukla görüşmek için mahkemenin yolunu tuttu. Mahkeme de belirli günlerde dede ile halanın torunlarını görmelerine hükmetti.

Davalı annenin temyiz müracaatı üzerine dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda şöyle denildi: “Türk Medeni Kanunu’nda, ‘Olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir.

Ana ve baba için öngörülen sınırlamalar üçüncü kişiler için kıyas yoluyla uygulanır’ ifadesi yer almaktadır. Dosya incelendiğinde, davacıların kişisel ilişki kurulması talep edilen çocuğun dedesi ve halası olduğu anlaşılmaktadır.

Uzman raporunda çocuğun otizmli olduğu bu nedenle kişisel ilişkinin anne refakatinde ve saatlik olması gerektiği bildirilmiştir. Ayrıca dosya kapsamından ve tanık beyanlarından çocuğun annesi olmadığı zamanlarda kendisine zarar verici davranış geliştirdiği ve öfke patlaması yaşadığı sabittir.

Bu nedenlerle ayda iki kere ve 5’er saatlik kişisel ilişkinin uzun olduğu kanaatine varılmıştır. Ancak anılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hükmün bu yönden düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir Mahkeme hükmünün onaylanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” (İHA)

[old_news_related_template title="Yargıtay'dan tartışılacak karar! Aldatan kadın mı, alkolik erkek mi kusurlu?" desc="Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kayınvalidesine küfür eden ve sadakatsiz davranışlarda bulunan kadının, eve sık sık alkollü gelen kocasına göre daha ağır kusurlu olduğuna hükmetti. Sadakatsiz davranışlar sergileyerek kayınvalidesine hakaret eden gelinin, tazminat ödemesi gerektiğine dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/08/iecrop/aldatma-shutterstock_16_9_1644302727.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/yargitaydan-tartisilacak-karar-aldatan-kadin-mi-alkolik-erkek-mi-kusurlu-6939122/"]