30 MAYIS: METAL YORGUNLUĞU VAR
Erdoğan “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı” olarak katıldığı partisinin ilk grup toplantısında ‘yenilenme’ açıklamasını tekrarladı. Erdoğan “Önümüzdeki süreyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Tüm bakanlarımızdan 180 günlük kısa vadeli bir eylem programı istedim. Bu yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019’a hazırlanmamız gerekiyor” dedi.
8 AĞUSTOS: DEFOLU KİŞİLERLE YÜRÜMEZ
Erdoğan, teşkilatına yönelik son ve en sert açıklamayı ise 8 Ağustos'ta yaptı. Memleketi Rize’de konuşan Erdoğan, “Teşkilatlarımızın bir kısmında metal yorgunluğu emareleri gördüğümü çeşitli defalar dile getirdim. Büyük kongre sürecimizi de fırsat bilerek teşkilatlarımızda kapsamlı bir değişim yapmak durumundayız. Genel Başkan olarak bu konuda kararlıyım. Milletimizin bizden beklentilerini karşılayabilecek donanıma ve dinamizme sahip arkadaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz. ‘Ben belediye başkanıyım’ havasından geçilmiyorsa yandık. ‘E ben bakanım’ yanından havasından geçilmiyorsa yandık. Yahu mütevazi ol. Öncelikle bizim AK Partililer olarak sapasağlam durmamız lazım. Bencillik batağında çırpınan defolu kişilerle böyle bir mücadeleyi yürütemeyiz” ifadelerini kullandı.
ŞU ANA KADAR 6 İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ
AKP Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun yaptığı açıklama ile kongrede yeniden aday olmayacağını açıkladı. Erdoğan'ın bu son ve sert çağrısının ardından AKP teşkilatlarında istifa haberleri ardı ardına geldi. Torun'un açıklamalarını ilçe teşkilatlarından gelen istifa haberleri izledi.
17, 18 VE 19 AĞUSTOS TARİHLERİNDE İSTİFA HABERLERİ ARTTI
İlçe teşkilatlarından gelen istifa haberlerini il başkanları izledi. İşte şu ana kadar istifasını açıklayan il başkanları;
Şırnak - İl Başkanı Mehmet Aşan
Hakkari - İl Başkanı Nurettin Fırat
Aksaray - İl Başkanı Abdulkadir Karatay
Ağrı- İl Başkanı Kemal Atmaca
Muş - İl Başkanı Namık Ergün
Erdoğan'ın metal yorgunluğu çıkışıyla gelen istifa haberleri gözleri, bu bölgelerdeki AKP'nin seçim performansına çevirdi. Şimdiye kadar istifa eden il başkanlarının seçim bölgelerindeki "1 Kasım 2015 seçimleri ile 16 Nisan 2017 referandumu" kıyaslandığında ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Son yapılan son iki seçimin sonuçları kıyaslandığında ve referandumda çıkan 'evet' oranı 'AKP+MHP+BBP' olarak ele alındığında aslında söz konusu isimlerin başarılı oldukları ortaya çıkıyor. İşte AKP'deki metal yorgunluğunun ilk 'kurbanlarının' performansları...
AĞRI-AKP, Ağrı'da 1 Kasım seçimlerinde oyların yüzde 27.75'ini alabilmişti. MHP bu ilde yüzde 1.5 oy oranında kalmış BBP ise 0.50 puan alabilmişti.
Yani 'evet bloğu' bu ilde yüzde 29.5 seviyesindeydi. 16 Nisan referandumunda ise evet oyu yüzde 43.8 çıktı. Yani 'evet başarısı'nın oldukça yüksek olduğu gözleniyor.
AKSARAY - AKP, Aksaray'da 1 Kasım seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 70'ini almıştı. 17 Nisan referandumunda ise 'evet' oranı yüzde 75.5 çıktı. Sadece AKP oyları dikkate alındığında Aksaray teşkilatı başarılı gözüküyor. Ancak kentte 1 Kasım'da şekillenen yüzde 18'lik bir MHP+BBP kitlesi de var. Yani rakamlara göre; Aksaray'da AKP İl Başkanı 'başarılı' sayılmasa bile 'başarısız' da değil.
BURSA- İl başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıklayan AKP İl Başkanı Cemalettin Torun'un teşkilatının seçim performası da dikkat çekici. AKP bu ilde 1 Kasım seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 53.8'ini almıştı. Referandumda ise 'evet' oranı yüzde 53.2 oldu. 1 Kasım ve 16 Nisan kıyaslandığında Bursa'da başa baş bir istatistik söz konusu. Ancak kentteki yüzde 13'lük MHP+BBP kitlesi dikkate alındığında, yönetim değişikliğine gidilen AKP teşkilatları arasında "en başarısız" olanı Bursa.
HAKKARİ- İl başkanı istifa eden Hakkari'deki 'seçimler kıyaslamasında' da durum çarpıcı. Hakkari'de 1 Kasım seçimlerinde AKP 13.6 oy almıştı. MHP+BBP ise yüzde 2 civarındaydı. Yani 1 Kasım'a göre 'evet bloğu' yüzde 15 civarındaydı. 17 Nİsan referandumunda ise kentet evet oranı yüzde 32.5 olarak şekillendi. Yani Hakkari'de yüzde 100'lük bir başarı söz konusuydu.
MUŞ- AKP İl Başkanı istifa eden bir başka kent olan Muş'ta da 'başarısızlıktan' ziyade 'başarı' söz konusu. Şöyle ki Muş'ta 1 Kasım seçimlerinde AKP kullanılan oyların yüzde 34'ünü alabilmişti. Bu kentte MHP+BBP bloğu da yüzde 2 civarındaydı. Ancak Muş'ta 16 Nisan'da sandıktan yüzde 50.6 evet oyu çıktı. Yani AKP Muş İl Başkanlığı da iki seçimin kıyas tablosu baz alındığında oldukça başarı olan AKP teşkilatlarından birisi.
ŞIRNAK - Şırnak'ta 1 Kasım seçimlerinde tablo şöyleydi: AKP yüzde 12, MHP yüzde 1,3, BBP yüzde 0.2. Yani 'evet bloğu' Şırnak'ta yüzde 13 civarındaydı. 16 Nisan referandumunda ise Şırnak'taki evet oyu yüzde 28.3 çıktı. Bu kentte bir buçuk yılda evet bloğu yüzde 120 artış gösterdi. Bu sonuçla da AKP il başkanı istifa eden Şırnak 'seçim-referandum' kıyasında en başarılı AKP İl Başkanlığı durumuna yükselmişti.
BURSA DIŞINDA HEPSİ BAŞARILI... BAŞARISIZ İLLERDE İSTİFA SESİ YOK
Yani sonuçlara bakıldığında, il başkanlık koltuğu değişen AKP'deki 6 ilden 5'inin aslında oldukça başarılı olduğu gözleniyor. Erdoğan'ın 'metal yorgunluğu' çağrısının ardından şimdiye kadar AKP için 'başarılı isimlerin' istifa ettikleri gözlenirken, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi 'başarısız' teşkilatlarda şu ana kadar istifa haberinin gelmemesi de dikkat çekiyor.