Almanya’da “Asrın yolsuzluğu” olarak nitelendirilen ve Alman savcının, “Asıl failler Türkiye’de’’ dediği Deniz Feneri e.V Derneği davasının Türkiye ayağında ilginç bir gelişme yaşandı. Aralarında RTÜK eski Başkanı Zahid Akman’ın da bulunduğu 20 sanık hakkında beraat kararı veren, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinin eski Başkanı İsmail Hakkı Yolmaz ile üye İsmet Karabulut meslekten ihraç edildi. Yolmaz ve Karabulut, “Sanal kumar çetesi’’ davasında usulsüz karar verdikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada, “Görevi kötüye kullanma” suçundan hapse mahkum edildi. Yolmaz 5 ay hapse mahkum edilirken, cezası paraya çevrildi. 1 yıl 8 ay hapse çarptırılan Karabulut’un cezası da ertelendi. Her iki isim de mahkumiyet kararının ardından HSK tarafından meslekten ihraç edildi.

KUMAR ÇETESİ DAVASI


2009 yılında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçundan açılan dava kapsamında yargılanan Sanal Kumar Çetesi Baronu Veysel Şahin ve yakınları, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Mart 2017’de 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar İstinaf mahkemesince onanarak kesinleşti. Bunun üzerine sanık avukatları, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir başvuru yaparak, İstanbul 42. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sanıklar hakkında devam eden bir yargılama olduğu ve iki dosya arasında ‘hukuki kesinti bulunduğu’ gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesini istedi. Mahkeme ise talebi reddetti.

MAHKEMEDEN İLGİNÇ KARAR


Sanık avukatları bu kez de ret kararına itiraz edince dosya bir üst mahkeme olan İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önüne geldi. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, başvuruyu kabul ederek, yeniden yargılama kararı verdi, ayrıca sanıklar hakkındaki cezaların infazının ayrı ayrı durdurulmasına hükmetti. Bunun üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması kararının usul ve yasaya açıkça aykırı olduğu gerekçesiyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.

ÖNCE AÇIĞA ALINDILAR


Bunun üzerine konu Hâkimler Savcılar Kurulu gündemine geldi. Kurul, yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması kararında imzası olan hakimleri soruşturması için müfettiş görevlendirdi. Müfettişin yaptığı ön inceleme sonucu İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İsmail Hakkı Yolmaz ve İsmet Karabulut'un hukuksuz karar verdikleri gerekçesiyle açığa alınmasını istedi. HSK da iki ismi açığa aldı. Yapılan soruşturma sonucu, Başkan Yolmaz ve üye Karabulut hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan dava açıldı.

MAHKUM OLDULAR


Yargılama, her iki ismin de 1. Sınıf hakim olması nedeniyle, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 19. Ceza Dairesinde yapıldı. Yapılan yargılama sonucu daire, Yolmaz ve Karabulut’u suçlu buldu. 16 Eylül’de verilen kararda, Yolmaz 5 ay hapse mahkum edilirken, cezası paraya çevrildi. 1 yıl 8 ay hapse çarptırılan Karabulut’un cezası da ertelendi.

HSK İHRAÇ ETTİ


Mahkumiyet kararının ardından, idari soruşturmada karar vermek için yargılama sonucunu bekleyen HSK da harekete geçti. Kurul her iki ismin de meslekten çıkarılmasına karar verdi. Yolmaz ve Karabulut’un hem Yargıtay 19. Ceza Dairesi hem de HSK kararına itiraz ettiği öğrenildi.

KUTU/YOLSUZLUĞU KABUL ETTİLER AMA…


Meslekten atılan Yolmaz ve Karabulut, Almanya bağlantılı Deniz Feneri e.V Derneğinin Türkiye ayağına ilişkin İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, aralarında RTÜK eski Başkanı Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın da bulunduğu 20 sanığı beraat ettirmişti. Mahkeme, derneğin bağış paralarının, sanıkların şirketlerine aktarıldığını, ayrıca bu paralarla feribot ve gayrimenkul alındığını kabul etmesine karşın sanıkların beraatına hükmetmişti.