Türkiye uzunca bir süredir mülteci problemini, sınır hattı güvenliğini ve dış politika hamlelerini konuşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sayın Esed” çıkışı ve iki ülke arasında çeşitli zeminlerde görüşülmeye başladığından beri Suriye’nin güvenli gölge olarak lanse ettiğimiz noktalarında hareketlilik var. 

Tüm bunlar; içerideki göç politikasının hassaslığını bir kez daha yüzümüze vuruyor. 

Gece gelen atama kararlarında herkes Sağlık ve Çevre Bakanı atamalarına dikkat çekerken asıl değişiklik Göç İdaresi Başkanlığı ile protestoların önemli adresleri Kayseri/Melikgazi ve Hatay/Kırıkhan kaymakamlıklarında oldu. 

Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, henüz geçtiğimiz günlerde “Son bir yılda 401 bin 325 düzensiz göçmen Türkiye'yi kendiliğinden terk etti” açıklamasını yapmıştı.

Toros'un Daire Başkanı olarak emrine verilen isim Şereflikoçhisar Kaymakamı Zafer Engin oldu. Engin, çözüm süreci başlamadan önce terör örgütü PKK’nın saldırılarının arttığı dönemde Diyarbakır’da Vali Yardımcılığı görevini yürüttü. Çözüm süreci ile birlikte başka illere kaydırıldı. 

Şimdi Göç İdaresi'ne bir daire başkanı olarak dikey ve net bir geçiş yapıyor. Diyarbakır tecrübesinin, son dönemdeki mülteci/güvenli bölge kaynaklı hareketler nedeniyle atama kararında etkili olduğu anlaşılıyor.

Keza Kayseri/Melikgazi Kaymakamlığı görevine atanan Sedat Sırrı Arısoy. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Batman ve Bingöl Vali Yardımcılığı görevlerini yürütmüş bir isim. Benzer bir tecrübe ile birkaç gündür konuştuğumuz ilçeye gelmesi dikkat çekici. 

Son olarak Hatay/Kırıkhan Kaymakamı görevini devralan Ayhan Akpay. 2006-2008 yılları arasında Hakkari/Çukurca Kaymakamlığı görevini icra etmiş. Orada da benzer bir refleks gösterilmiş gibi. 

Dolayısıyla alınan refleks, kabinedeki Murat Kurum başta olmak üzere siyasi mesaj veya anlayışlardan ziyade son günlerdeki olaylara ilişkin görünüyor. 

Bir dipnot: Kabinede Tarım ve Ticaret Bakanlıkları için değişim ertelenmiş ama kulislere göre “iptal” edilmemiş.