Mersin'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1 Kasım 2017'de "Tarsus humusu" adıyla coğrafi işaretle tescillenen humus, nohudun tokmak yardımıyla ezilip tahinle harmanlanmasıyla hazırlanıyor. Çeşitli baharatlar ve tereyağı eklenerek ana yemek olarak günün her öğününde tüketilen Tarsus humusu, pastırmalı, sucuklu ve sade çeşitleriyle sofralardaki yerini alıyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ise Reyhanlı humusu adıyla 16 Temmuz 2021'de coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan lezzet, üzerindeki zeytinyağı, domates, turşu ve yeşillik süslemeleriyle genellikle soğuk meze olarak tüketiliyor. "TARSUS HUMUSUNUN LEZZETİ ÇOK BAŞKA" Tarsus'ta 27 yıldır humus ustası Onur Uzal, "Tarsus humusunun lezzeti çok başka, tartışma götürmez. Denemeyenlerin denemesi gerekir. Bu ciddi bir tavsiyedir. Hatay'da da humus var. Hangisi derseniz, sıcak Tarsus humusu derim. Her öğün tüketilebilir. Hatay ile Tarsus arasında tatlı bir rekabet var. Bunun en güzel çözümü, oranın en iyi ustaları ile bizim buranın en güzel ustaları karşı karşıya gelir ve güzel bir atışma yapılabilir. Biz buna açığız" dedi. Müşterilerden Burak Ülküdür humusu eskiden meze şeklinde tükettiğini ancak Tarsus'ta öğün olarak yediğini anlattı. Ülküdür, "Burada öğün olarak tüketilmesine şaşırmıştım. Hatay humusunu da yedim ama Tarsus'taki daha farklı ve güzel. Burada humus, acıktığında doyurabilir" diye konuştu. "EN İYİ HUMUS REYHANLI'DA YAPILIR" Hatay'da humus ustası Hannan Kahraman da, "Hazırlanışı çok uzun sürüyor. Suda bekletilmesi, kaynatılması ve çekilmesi 7-8 saat sürüyor. Buraya tatile gelen müşterilerimiz evlerine götürmek üzere muhakkak humus alıyor. Reyhanlı'da yapılan humusun tadı Tarsus'a göre daha güzeldir. Humusumuz, Reyhanlı başta olmak üzere Hatay'ımızla özdeşleşmiştir" dedi. Müşterilerden Halil Kaya da humusu çok sevdiğini dile getirerek, "Bizim vazgeçilmezimizdir, En iyi humus Reyhanlı'da yapılır" ifadelerini kullandı. (AA) [old_news_related_template title="Lahmacun soğanlı mı olur sarımsaklı mı?" desc="Gaziantep ve Şanlıurfa'nın paylaşamadığı tescilli lezzet lahmacun, soğanlı ve sarımsaklı seçenekleriyle iki şehir arasında tatlı bir rekabet yaşatıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/12/iecrop/lahmacun.aa__16_9_1665565521.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/lahmacun-soganli-mi-olur-sarimsakli-mi/"] [old_news_related_template title="Erzurum ve Artvin'in paylaşamadığı lezzet: Cağ kebabı" desc="Küçükbaş hayvan etiyle yapılan ve özel baharatlarla hazırlanarak odun ateşinde pişirilen cağ kebabının hangi kente özgü bir lezzet olduğuna dair Erzurumlular ve Artvinliler arasında rekabet yaşanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/07/iecrop/cagkebabi.aa__16_9_1665137706.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/erzurum-ve-artvinin-paylasamadigi-lezzet-cag-kebabi/"]