Petrol fiyatları, Batılı ülkelerin Rusya'dan petrol ithalatını zorlaştıran yaptırımlarının ardından oluşan arz açığını kısmen kapatacak olan stratejik rezervlerden 120 milyon varil petrolü piyasaya sürme kararının etkisiyle sınırlı geriledi.

Brent ham petrolünün varil fiyatı 101,5 dolardan sabah saatlerinde 100 doların altına geriledi. Sonrasında ise petrol 100 dolar bandında işlem görmeye devam etti. Petrolün haftalık bazdaki kayıpları ise yaklaşık yüzde 3 oldu.

ABD ham petrolü ise haftanın son işlem gününde 96 doların da altını görürken, bu hafta yüzde 3'ü aşan düşüş kaydetti.

60 MİLYON VARİL ABD'DEN


Uluslararası Enerji Ajansı mensubu ülkeler, Mayıs başından yıl sonuna kadar günde yaklaşık 1 milyon varil petrolü rezervlerinden piyasaya sürecek. Analistler bu kararın kısa vadede fiyatlardaki artışı sınırlayabileceğini, ancak Rusya'ya yönelik yaptırımlara riayet eden ülkelerin artması halinde yetersiz kalacağını ifade etti.

UEA Başkanı Fatih Birol, piyasaya sürülecek 60 milyon varilinin ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden karşılanacağını kaydetti. Birol, diğer üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacağına ilişkin ayrıntıların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

IEA KARARININ AYRINTILARI: TÜRKİYE DE VAR


Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dün, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yükselen petrol fiyatlarını kontrol altına almak için stratejik rezervlerinden 120 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri sürme kararına katkıda bulunacak ülkelerin listesini yayımladı.

Rusya hariç olmak üzere 31 sanayileşmiş ülkeden oluşan IEA'nın, ABD ile birlikte hareket eden üyeleri tarafından alınan piyasaya petrol sürme kararı ile piyasaya bir ay içerisinde ikinci kez koordine şekilde petrol sürülecek. Karar, IEA'nın da bugüne kadar gerçekleştirdiği beşinci petrol sürme kararı olma özelliğini taşıyor.

ABD'nin Mart ayının sonunda aldığı stratejik rezervlerinden bugüne kadar görülen en büyük miktarda petrolü serbest bırakma kararının ardından, bu karar ile IEA'nın ABD dışındaki üyeleri de aynı nitelikte bir karar almış oldu. IEA, üye ülkeler tarafından altı aylık sürede piyasaya sürülmesi taahhüt edilen petrol miktarının 120 milyon varile ulaştığını açıkladı.

60 milyon varil piyasaya sürme taahhüdünde bulunarak en büyük katkı sağlayan ülke olan ABD'yi, 15 milyon varil ile Japonya izledi. Karara katkı sağlayan diğer başlıca ülkeler arasında Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere bulunuyor. Rezerv serbest bırakma kararına Türkiye de üç milyon varil petrol veya petrol ürünüyle katkıda bulunacak.

ÇİN'DE KARANTİNALAR TALEP ENDİŞESİ YARATTI


Bunların yanında Çin'in Şangay bölgesinde artan corona virüsü vakalar nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanması da petrolde talep endişelerinin artmasına sebep oldu.

Talep endişelerinin artması ise petrol fiyatlarına aşağı yönlü baskı yaptı.

AKARYAKIT FİYATLARINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR


Petrol piyasası bu gelişmeleri izlerken fiyatlardaki hareketler akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Petrol piyasasındaki hareketlerin yurt içinde de pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Petrol fiyatları, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da artıyor.

[old_news_related_template title="KKM'de şirketler için yeni düzenleme" desc="Resmi Gazete'de bugün yayımlanan TCMB tebliğine göre, şirketler 31 Mart itibarıyla sahip oldukları döviz mevduatı kur korumalı mevduat kapsamına alınabilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/08/iecrop/880-55_16_9_1649393777.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/kkmde-sirketler-icin-yeni-duzenleme-7061260/"]