AKP-YRP GÖRÜŞMELERİNİN PERDE ARKASI

28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinden dört gün önce.

O dönem AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Mehmet Özhaseki, “Cumhur İttifakı ilkeler üzerine kurulu bir ittifak, pazarlık, kavga ve ucunda rüşvet ve çıkar ilişkisi asla yok. Ne var, kendi içimizde değişmez olarak anlaştığımız, bizim bu vatanın bölünmez bütünlüğü üzerinde bir anlaşma var” dedi. Ancak... Özhaseki’nin bu açıklamasından altı gün önce, 18 Mayıs 2023’te MHP lideri Devlet Bahçeli, isim vermeden ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ı şu cümlelerle eleştirmişti: “Türkiye Cumhuriyeti pazarlıkla, lütufla, ikramla, siparişle kurulmamıştır. Ancak bu şekilde de Türk ve Türkiye Yüzyılının önüne geçilemeyecek, ket vurulamayacaktır. Olmayan siyasi gücünü varmış gibi gösterip siyaseti at pazarına çevirenler, kamuoyuyla gün aşırı talep listeleri paylaşanlar samimi olmadığı gibi milli ve ahlaki değerlerle ters düşen fırsatçı acizlerdir.”

Sonuçta siyaset “pazarlık” üzerine dönüyor.

Neden iki açıklamayla başladım? Çünkü; AKP ile Yeniden Refah Partisi (YRP) arasında yapılan beş görüşme sonuç vermedi ve YRP lideri Fatih Erbakan geçen cumartesi “neden Cumhur İttifakı’nda olmayacaklarını” beş maddede özetledi:

“14 Mayıs’ta milletimiz fedakarlık yaparak ittifak istiyordu. Milletimiz bu seçimde ittifak yapmamızı istemiyor.

“14 Mayıs’ta teşkilatların yüzde 60’ı ittifak istemiyordu, bu seçimde yüzde 95’i ittifak istemiyor.

“Yeniden Refah Partisi olarak bu seçimlere bir beka seçimi olarak bakmıyoruz.

“14 Mayıs seçimlerindeki karşı blok seçime bir ittifak halinde girmiyor. İttifak yapılması önem arz etmiyor.

“AKP’nin beş görüşmede de bize dengeli ve adil bir teklifle gelmediğini gördük.”

Milli Görüş cenahını yakından takip eden bir isim dedi ki: “Fatih Erbakan’ın saydığı beş maddeden en önemlisi ‘Bize dengeli ve adil teklifle gelinmedi’dir. Diğerleri tabana verilen mesaj.”

Biraz derinleri kazıdığımda, iddialara göre; Yeniden Refah Partisi’nin iki büyükşehir Kocaeli ve Sakarya’yı istediğini, iki şehir ve 35 ilçe üzerinden pazarlık yaptığını öğrendim. AKP kanadının da bu teklife sıcak bakmadığı ifade edildi.

Ancak...

“İttifak tamam” bilgisi sızdırıldı ama...

Geçen cuma akşamı yaşanan son görüşme sonrasına bakalım.

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala ve AKP Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Yeniden Refah Partisi’ni ziyaret etti. Ala ve Yavuz, YRP Genel Merkezi’nde, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ve Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Gül ile basına kapalı olarak yaklaşık 1.5 saat görüştü. Görüşmenin ardından Doğan Bekin bir gazetecinin, “Sizin karşı taraftan bir isteğiniz oldu mu? Onların sizden bir isteği oldu mu?” sorusuna, “Yok. Zaten bu konularla ilgili 4 turlu görüşmeler yapıldı. Son olarak gözden geçirildi bazı şeyler. Üzerinde son rötuşlar yapıldı bazı şeylerin. Genel başkanlar düzeyinde artık nasıl bir karar verilecekse biz de ona uyacağız” yanıtını verdi. Bir gazetecinin de “Sıcak bir karşılama oldu” ifadesi üzerine Bekin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bizim kadim dostlarımız. Bu, siyasetten de öte uzun yıllardır birlikte olduğumuz kardeşlerimiz. Elbette ki biz yakın bir karşılama göstereceğiz. İttifak olsa da olmasa da bizim için bu değişmez.”

O akşam AKP cenahını takip eden isimlerden kulislere “İttifak tamam” bilgisi sızdı. Oysa durum tam tersiydi. O geceyi ve öncesini konuştuğum üst düzey bir YRP yetkilisi dedi ki:

Cuma günü ellerinde talep yoktu. Taleplerimizden geri adım atıp atmayacağımızı yoklamaya geldiler. İstanbul, Ankara’dan Sultanbeyli, Sultangazi, Ankara’da Pursaklar örneğin. Onlar da ‘Biz adayımızı gösterdik’ dediler. Oysa biz 14 Mayıs seçimleri öncesinde cumhurbaşkanı adayımızı geri çektik. Görüşme sonrasında bize dönüş yapacaklarını ifade ettiler. Aslında biz cuma günü açıklamayı yapacaktık fakat perşembe günü öğleden sonra arandığımız için erteledik. Fatih Bey de ‘Görüşün’ dedi Ancak... Taleplerden geri adım atmadığımızı gördüler biz de pazartesi yapacağımız açıklamayı ‘Beklemeye gerek yok. Uzamasın’ diye cumartesi gününe aldık.”

Aynı yetkiliye “Sakarya ve Kocaeli büyükşehirleri de istediniz mi?” diye sordum: “İlk görüşmelerde bu talep vardı. Adaylarını açıkladıklarını söylediler. İşin özü bir şey verme niyetinde değillerdi. Şuna inanın: Teşkilatlar istemiyor. 14 Mayıs öncesinde de ‘Ya bizdensin ya da dış güçlerdensin’ söylemine mecbur kaldık. Bakın yerel seçimde ittifak yapmama kararı aldık, nasıl yalanlar söyleniyor. Bir de 14 Mayıs öncesinde aday olarak çıksaydık başımıza neler gelirmiş.”

GENAR Araştırma’nın sahibi İhsan Aktaş: YRP, güçlü pozisyonunu kaybetti

Milli Görüş geleneğinin önemli isimlerinden GENAR Araştırma’nın Başkanı İhsan Aktaş’a “AKP-YRP görüşmelerinin ne getirip ne getirmeyeceğini” sordum. Aktaş anlattı:

“YRP, 14 Mayıs seçimleri öncesinde bir strateji geliştirdi. Bütün araştırmalarda 1.7 çıkıyorlardı. Cumhur İttifakı’na katılınca yüzde 50’ye de sempatik geldiler ve yüzde 3’e ulaştılar. Bugünse Türkiye genelinde yüzde 4’lerdeler. Hatta 14 Mayıs öncesi ittifaka katılmayı reddedenler ‘Yüzde 7 alırdık’ diye de eleştiri yapmış. Benim gördüğüm, Yeniden Refah 14 Mayıs öncesindeki güçlü pozisyonunu kaybetti. Bakın, DEVA, Gelecek, Saadet kendi sosyolojisini kaybetti ve CHP’yle ittifak yaptı. Oy alamadılar. YRP de mahallenin merkezine oturdu. Şimdiyse durum değişti. Ben Fatih Erbakan’ın yaptığı açıklamada ‘Beşinci maddeyi’ önemsiyorum. Sonuçta siyaset pazarlık üzerine kurulu.

“YRP seçmenine, (İstanbul’da oyunuzu hangi partiye verirsiniz) diye sorulduğunda bu yüzde 4, yüzde 1.5-2’ye düşüyor. Bu durum diğer partiler için de geçerli. Sonuçta ikili bir seçim olacak. Son haftaya kadar rekabet sürer.”

Sonuçta; İstanbul seçimlerinde kritik iki partiden YRP, İstanbul ve Ankara’da aday çıkaracak. Gözler DEM’de. Onlar da aday çıkaracaklarını açıkladı. Başak Demirtaş’ın ismi açıklanırsa başka bir durum olacak. Bu arada daha sahaya inmeyen bir Ekrem İmamoğlu var.