[caption id="attachment_943789" align="aligncenter" width="670"] Foto: Reuters[/caption]

Suudi Arabistan'ın Mina bölgesinde şeytan taşlamaya giden hacıların izham sonucu ölmesinin yankıları sürerken, faciadan kurtulmayı başaran İranlı bir hacı ölü sayısının resmi rakamlardan fazla olduğu iddiasını ortaya attı.

Arama kurtarma ekiplerinin olay yerine faciadan iki saat sonra geldiğini anlatan İranlı görgü tanığı, “İnsanlar birbirine yardım etti” dedi. İranlı yetkililer ise Suudi Arabistan'ın açıkladığı ölü sayısının gerçeği yansıtmadığı görüşünde.



"EKİPLER BÖLGEYE GEÇ GELDİ VE YETERSİZ KALDI"

Sputnik’e göre, faciadan sağ kurtulan İranlı bir hacı Press TV’ye yaşadıklarını anlattı. Suudi arama kurtarma ekiplerinin izdihamın yaşandığı bölgeye, faciadan iki saat sonra geldiğini iddia eden İranlı hacı, “Kurtarma görevlileri, ki birkaç taneydiler, yaralılarla ilgilenmek yerine hayatını kaybedenlerin cesetlerini toplamaya başladılar” dedi.

"YARDIM EDECEK KİMSE YOKTU"

Çevredeki diğer hacıların birbirine yardım ettiğini söyleyen İranlı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bize yardım edecek kimse yoktu. Birkaç tane İranlı hacı duvara tırmanıp diğerlere su şişeleri fırlattı. Diğerleri ise aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu yaralılara yardım etmeye çalıştı. Bu durum ilk yardımın gelene dek iki saat boyunca devam etti.”



İRAN: İZDİHAMDA BİN 300’DEN FAZLA HACI HAYATINI KAYBETTİ

Kurban Bayramı’nın ilk gününde, yerel saatler 09.00’da Mekke’ye beş kilometre uzaklıktaki Mina’da ‘şeytan taşlama’ sırasında yaşanan izdihamda resmi rakamlara göre 753 kişi yaşamını yitirdi.

Tahran hükümetiyse, Suudi Arabistan’ın gerçek rakamları sakladığını söyleyerek 131’i İranlı bin 300’den fazla hacının hayatını kaybettiğini açıkladı.

HAMANEY: SUUDİ ARABİSTAN FACİANIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMELİ

Öte yandan İran kazanın oluşumundan da Suudi Arabistan’ı suçluyor. Suudi yetkilileri yaşanan facianın sorumluluğunu üstlenmeye çağıran İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Bu facianın meydana gelmesine neden olan yanlış yönetim ve uygulamalar da gözden uzak tutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

ANKA

Suudi Arabistan Mina'daki izdihamla ilgili soruşturma başlattı

Suudi Arabistan Mina'daki izdihamla ilgili soruşturma başlattı