ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını 2006-2012 yılları arasında dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından ABD'nin Fransa büyükelçisi Xavier Darcos Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Wikileaks'in internet sitesinde yayımladığı, detayları Fransız Liberation gazetesi ve haber sitesi Mediapart ile paylaşılan "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği belirtildi.

Raporda, NSA'nın sadece cumhurbaşkanlarını değil üst düzey devlet memurları, diplomatlar ve bakanları da dinlediği, dinleme yapılanlar arasında Hollande'ınki de dahil Elysee'deki birçok görevlinin cep telefonu numaralarının yer aldığı kaydedildi.

Wikileaks tarafından ele geçirilen raporla, Yunanistan krizi, AB liderleriyle görüşmeler, Fransa-Almanya ilişkileri, Filistin meselesi ve Fransa-ABD arasında daha önce gündeme gelen casusluk olayları gibi hem Fransa'yı hem de uluslararası toplumu yakından ilgilendiren konuların dinlemeye alındığı ortaya çıktı.



'KABUL EDİLEMEZ'

Fransa, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesinin "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'li yetkililerin bu tip konulara ilişkin taahhütlerine uymaları gerektiğine işaret edilerek, Fransa'nın güvenliğini ve çıkarlarını tehdit edecek herhangi bir faaliyete izin verilmeyeceği kaydedildi.

Açıklamada, "Özellikle 2013 yılı sonunda yapılan görüşmelerde ve 2014 yılı şubat ayında Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde iddialar dile getirilmişti. Bu görüşmelerin sonrasında ortaya çıkan gerçekler kabul edilmez" ifadesi kullanıldı.

Konuyu ele almak için Savunma Konseyi'nin Elysee Sarayı'nda toplandığı belirtilen açıklamada, toplantıda özellikle NSA'in 2006-2012 yılları arasında Fransa'da yürüttüğü faaliyetlere ilişkin basında yer alan bilgilerin incelendiği bildirildi.



"MÜTTEFİKLERİN DİNLENMESİNİ ANLAYAMIYORUZ"

İtele televizyon kanalına konuşan Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll ise "Müttefikler arasında böyle bir durumun olmasını kabul etmek zor. Özellikle de Cumhurbaşkanına yönelik dinlemeler olması kabul edilemez" dedi

Le Foll, hükümet olarak dinlemelerle ilgili durumu değerlendireceklerini belirterek, "Terörle mücadele ederken bir ülkenin, stratejik tercihlerde birlikte hareket ettiği müttefiklerini dinlemesini anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sözcü Le Foll, müttefik ülkeler arasında kriz çıkıp çıkmayacağına ilişkin bir soruya ise "Bu, ilişkilerin bir krize gireceği anlamına gelmiyor. Bu tür konularda söylediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Dünyada yeteri kadar tehlikeli kriz mevcut ve bu konuda müttefikler olarak sorumluluklarımızın farkındayız" cevabını verdi.



HOLLANDE'NİN GİZLİ GÖRÜŞMELERİ RAPORDA YER ALIYOR

Hollande'ın Avro Bölgesi'ne dair gizli görüşmeler yaptığı, Fransız Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeler sırasında oldukça stresli ve gergin olduğunun gözlendiği de rapora yansıyan ifadeler arasında yer aldı.

Liberation gazetesi, ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nin en üst katında bir dinleme merkezi kurulduğunu iddia ederek, Elysee Sarayı, İçişleri, Dışişleri, Savunma, Adalet Bakanlıkları ve Fransa Ulusal Meclisi'ne çok yakın mesafede bulunan ABD Büyükelçiliği'nin özel bir iletişim ağı üzerinden etraftaki kurumları dinlediğini öne sürdü.



ASSANGE: "FRANSA HALKININ BİLMEYE HAKKI VAR, GURUR DUYUYORUZ"

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ise rapora ilişkin Wikileaks'in internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Fransa halkının, kendi seçtikleri hükümetlerinin müttefiki tarafından dinlendiğini bilmeye ihtiyacı var. Yaptığımız işten gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay da NSA'nın Almanya Federal Haber Alma Servisi'yle (BND) işbirliği yaparak Avrupa'daki bazı ülkelere yönelik casusluk faaliyeti yürüttüğü iddia edilmişti.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande, Milli Güvenlik Konseyi'ni bugün sabah saatlerinde olağanüstü toplama kararı aldı.


"İran’a kur yapan Amerikan mesajını bir Türk aracı iletti"