İstanbul'un yeni çılgın projesi

AKP hükümeti seçim öncesi yine "çılgın proje" silahına sarıldı.

2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı projeler için henüz bir adım atılmamışken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'a yapılacak üç katlı tüp geçidi açıkladı.

27 Nisan 2011 tarihinde Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla Kanal İstanbul'u çılgın proje olarak duyuran Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a iki yeni şehir kurulacağını da açıklamıştı. Ancak ne Kanal İstanbul ne de yeni şehir projeleri için aradan geçen 4 yılda çivi bile çakılmadı.



2011 seçimlerinde meydanlarda eline aldığı tablet bilgisayarı gösterip "18 milyon öğrenciye bunu dağıtacağız" diyen Erdoğan'ın Fatih adını verdiği proje kapsamında 4 yılda sadece 730 bin tablet dağıtıldı.

Bu çılgın projeler daha hayata geçirilememişken Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün AKP'nin yeni çılgın projesini açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, "Bugün sizlere müjdelediğimiz, 3 katlı mega proje, 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, sembolik bir anlam da taşıyor. 3 kat demek; 3 imparatorluk demek. Üç kat, iki karayolu, bir metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin işaret fişeği de olacak. İstanbul'a her şey yakışır" dedi.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. tüp geçit projesininin Küçüksu ile Gayrettepe arasında inşa edileceğini söyledi.



Karayolu ve metro sisteminin olacağı tünel mevcut metro hatları ve karayollarıyla entegre edilecek. İncirli'den Sögütçeşme'ye yapılacak hızlı metro hattı bu dev tünelin içinden geçecek.

Yeni metro hattının Kadıköy - Kartal- Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. Mega tünelin TEM, E5 ve 3 köprüyle de karayolu bağlantısı olacak. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak.