Veli TOPRAK / ANKARA

PKK’lılarla kucaklaşan HDP’lilerin son olaylardan sonra fezlekeleri artıyor. 80 HDP’li dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye dilekçe verdi. Ancak AKP’liler ‘örgüt üyeliği’ gibi PKK’yla bağlantısı tespit edilen isimlerin dokunulmazlığın kalkmasını istiyor.

3 YIL ÖNCE İSTEDİ

Terör saldırılarındaki artıştan sonra HDP’nin kapatılması tartışmaya açıldı. 3 yıl önce PKK’lılarla kucaklaşan BDP’li vekiller için Erdoğan, “Kendisinde (Demirtaş’ı kast ederek) yüz olsa parlamentoya değil Kandil Dağı’na çıkması gerekir. Yargıya zaten gerekenleri söyledik, yargı da gereğini yapıyor, biz de Parlamento’da gereği neyse onu yapacağız” dedi. Ancak çözüm süreci gerekçe gösterilerek AKP bu konuda adım atmadı.

KAPATMA YERİNE DOKUNULSUN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti kapatma yerine vekillerin dokunulmazlığının kalkmasını istiyor. Erdoğan, “Parti kapatılmasını doğru bulmuyorum, dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla parti yöneticileri bunun bedelini ödemeli. Dokunulmazlık zırhından bunları sıyırmak suretiyle terör örgütünü kendi arkasında gösterenler bedelini ödemelidir” ifadesini kullandı.

KOMİSYON OLUŞMADI

Fezlekeler TBMM’ye gönderildikten sonra Adalet ve Anayasa komisyonlarının birleştirilmesiyle oluşan karma komisyonda ele alınacak. Ancak Meclis’te komisyonlar belirlenmedi. 1 Ekim’den sonra bu dosyalar ele alınabilecek.

KİMİN NE KADAR FEZLEKESİ VAR

HDP’li vekillerin 200’den fazla fezlekesi bulunuyor. Bazı HDP’lilerin fezleke sayısı şöyle; Selahattin Demirtaş (62), Pervin Buldan (54), Nursel Aydoğan (42), İdris Baluken (16), Altan Tan (15), Leyla Zana (10), Sırrı Süreyya Önder (9), Ertuğrul Kürkçü (5),Levent Tüzel (3), Erol Dora ve Faysal Sarıyıldız (2), Gülser Yıldırım (1).