Başak KAYA / ANKARA

CHP Genel Başkan adaylarından Umut Oran’ın Türkiye genelinde yaptırdığı anket sonuçlarına göre delegelerin yüzde 95’i yönetimin değişmesini istiyor. Delegelerin yüzde 70.4’ü de seçim sonuçlarını “başarısızlık” olarak değerlendirdi.

Oran SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, 1 Kasım sonuçlarının ardından Türkiye genelinde delegelerle yapılan araştırma sonuçlarını paylaştı. 1 Kasım sonrası 71 ilde 348 delege ile yapılan ankete göre şu sonuçlar elde edildi:

1- Seçim sonuçların başarısız bulanların oranı yüzde 70,4

2- Delegeler arasında partinin, tek başına iktidar olacağına inananların oranı yüzde 5.

3- Olağanüstü kurultayın yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 55,8

4- Partide tepeden tırnağa değişim isteyenlerin oranı yüzde 95

5- Lider mutlaka değişmeli diyenler yüzde 53

6- Hem lider hem parti yönetimi kalmalı diyenler yüzde 4,9

7- Parti yönetimi mutlaka değişmeli diyenler yüzde 92,8

8-CHP için delegenin lider adayı: (Kılıçdaroğlu yüzde 25,3)

“Değişim artık kaçınılmazdır” diyen Oran, “Bu Umut’un ya da Muharrem’in meselesi değil burada isimlerin öne çıkması doğru değil. Bu inisiyatifi alıp, olağanüstü kurultay çağrısını ilk ben yapmış olsam da bu bir kolektif çalışmadır. Aslında bunun mimarı parti tabanını ve örgütü temsil eden son olağan kurultayda seçilmiş il başkanları ve kurultay delegeleridir. Bu bir taban hareketidir ve dip dalgaları başlamıştır, artık olağanüstü kurultayda değişim kaçınılmaz. Sadece Genel Başkan değişimi ile başarı sağlanmaz diyenler şunu unutuyor: Özellikle son tüzük değişikliği sonrasında Genel Başkan artık partide tek adam. Bütün kararları o alıyor onunla birlikte sorumlu olan MYK’daki tüm isimleri sadece kendisi belirliyor. Yani başarı da başarısızlık da genel başkana aittir. Bir dönüşüm olacaksa bunu Genel Başkana rağmen başarmak imkansızdır, zihniyet dönüşümü tepede başlamak zorunda.'' dedi.