ANKARA-SÖZCÜ

Meclis Başkanlık divanının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptığı ziyaret, CHP-HDP tarafından protesto edilirken, AKP ve MHP'liler saraya birlikte gitti. Son olarak da terör ile ilgili Meclis Araştırma önergesinin reddedilmesi yine MHP sayesinde oldu ve TBMM'de AKP-MHP işbirliği ile CHP'nin önergesi reddedildi.

RESMİYETE GEREK YOK

MHP 2007'den bu yana, AKP’yle resmi ortaklığa ihtiyaç duymadan işbirliğini sürdürüyor. AKP ve Erdoğan’ı en sert eleştiren lider olan Devlet Bahçeli, kritik dönemlerde AKP’ye verdiği destekle dikkat çekiyor.  2007’den itibaren dikkat çeken işbirlikleri şöyle:

GÜL’E DESTEK

2002 seçimlerinde Meclis dışında kalan MHP, 2007 seçimlerinde tekrar parlamentoya girdi. O tarihte ilk kriz Cumhurbaşkanlığı seçiminde çıktı. 367 milletvekilinin Genel Kurula girmesi tartışması çıkınca MHP “Biz Meclis’te yerimizi alırız” diyerek ilk işbirliğinin temelini attı.

12 YIL KADEMELİ EĞİTİM

Eğitim sistemini baştan aşağı değiştiren birçok kesimin karşı çıktığı 4+4+4 düzenlemesine muhalefet sert tepki gösterdi. Ancak MHP, AKP’yle birlikte hareket ederek bu düzenlemenin geçmesini sağladı.

ALKOL YASAĞI DÜZENLEMESİ

2013 yılındı içki satışlarıyla ilgili yeni düzenlemeye gidildi. Saat 22:00-06.00 arasında içkinin perakende yasağı getirilmesinde MHP’den destek geldi.

TEZKERE KARDEŞLİĞİ

AKP hükümetleri döneminde onlarca tezkere görüşüldü, kabul edildi. MHP, tezkerelerinin büyük bölümünde AKP’yle birlikte oy kullandı.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ

7 Haziran seçimlerinden sonra çoğunluğu kaybeden AKP, 15 yıl sonra ilk kez TBMM Başkanlığını da kaybedecekti. Ancak MHP, son turda ‘çekimser’ kalarak AKP’nin kendi adayını başkan seçtirmesini sağladı.

 

RTÜK KARDEŞLİĞİ

Seçimlerde milletvekili dağılımı değişince RTÜK’e üye seçtiren partilerin dağılımı da düzenlendi. Bir üye için MHP-HDP arasında ‘bana düşüyor’ tartışması çıkınca oylamaya gidildi. Genel Kurul’da yapılan seçimde AKP’li milletvekilleri MHP’nin gösterdiği üyeye oy verdi.

SIRA BAŞKAN SEÇİMİNDE

RTÜK’e yeni seçilen 3 üye ile birlikte AKP 4, CHP 2, MHP 2 ve HDP 1 üyeye sahip oldu. Muhalefet 5-4 öne geçti. Muhalefet birlikte hareket etse, CHP ya da MHP’li bir isim başkan olacaktı. Ancak ilk 4 turda sonuç alınamadı ve yeni turlarda AKP-MHP işbirliği gündemde.

Bahçeli’ye sarayda  bir oda...

Bahçeli’ye sarayda bir oda...