GÖKMEN ULU/SÖZCÜ-İZMİR
Bu yılki tören yasaklar altında yapıldı. Menemen’in Atatürkçü Belediye Başkanı Tahir Şahin’in konuşması İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından tören programından çıkarıldı. Genelkurmay Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı ve TRT dışındaki basın kuruluşlarına akreditasyon yasağı karar ise CHP’li milletvekillerinin girişimleri sonucu son anda kaldırıldı.

FOTO: SÖZCÜ - MENEMEN'DE GERGİN TÖREN


UĞUR DÜNDAR EN ÖNDE YÜRÜDÜ
Menemen'de 85 yıl önce yobazlar tarafından katledilen Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, bekçi Hasan ve bekçi Şevki'yi anma törenine binlerce vatandaş katıldı. Tören Menemen Tren Garı önünden Kubilay Anıtı’na kadar yapılan yürüyüş ile başladı. Yürüyüşe vatandaşların yanısıra CHP Milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır, Atilla Serteli Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile çevre ilçelerin CHP’li belediye başkanları, İzmir Barosu Başkanı Av. Özcan Aydın, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Usta gazeteci, SÖZCÜ Yazarı Uğur Dündar da kortejin en önünde yürüdü.

FOTO: SÖZCÜ- Devrim şehidi Kubilay, katledilişinin 85. Yılında İzmir’in Menemen İlçesi’nde törenle anıldı.


SPORCULARI DA ARAMA NOKTASINDA BEKLETTİLER
Vatandaşlar Kubilay Anıtı’nın bulunduğu alana üstleri aranarak girdi. Tören öncesinde yapılan Kubilay’ı anma koşusuna katılan sporcu gençlerin de soğuk havaya rağmen arama noktasında terli olarak dakikalarca bekletilmesini vatandaşlar eleştirdi.



AKP’LİLER TÖRENE GELMEDİ
Kubilay Anıtı’ndaki törene, korteje katılanların yanısıra, Ege Ordu Komutanı Orgeneral  Abdullah Recep, Kubilay'ın ailesi ile Emekli Orgeneral Çetin Doğan da katıldı. Hiçir AKP’linin törene katılmaması dikkat çekti.

FOTO: SÖZCÜ - UĞUR DÜNDAR YASAKLI TÖRENİ ANLATTI


YASAKÇI VALİ YARIM SAAT GEÇ GELDİ
AKP iktidara geldiğinden beri İzmir Valileri Kubilay’ı anma törenlerine katılmıyordu. “Yasakçı vali” olarak tanınan İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın bu yılki törene katılması dikkat çekti. Ancak Vali Toprak törene yarım saat geç geldi. Törene hiçbir AKP’li katılmadı.

ATANMIŞLAR SEÇİLMİŞLERİN ÖNÜNE GEÇTİ
Törende dikkat çekici noktalardan biri de protokol düzenlemesine dair oldu. Protokolde vali ve kaymakam, milletvekillerinin önünde yer aldı. Tören bitiminde geleneksel olarak toplu fotoğraf çekilirken de milletvekilleri anons edilmedi. CHP Milletvekilleri bu duruma tepki gösterdi. Tahir Şahin'e ve gazetecilere konulan yasağı protesto eden Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, töreni halkın arasında takip ederek, protokolde kendisine ayrılan yere oturmadı.

FOTO: SÖZCÜ - Bu yılki tören yasaklar altında yapıldı.


POLİS BARİKATI HALKI KIZDIRDI
Tören alanına polis barikatları kuruldu. Kubilay Anıtı ile halk arasına barikatlar örülmesi  vatandaşların tepkisini çekti. Görevli askerlerin tören alanına giren bazı vatandaşların  üzerindeki Atatürkçü Düşünce Derneği yeleklerini yasaklayarak el koyması da tepki doğurdu.

SLOGAN ATAN GENÇLER GÖZALTINA ALINDI
Bu arada tören alanındaki gençler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Özgür Basın  Susturulamaz”, “Şehit Kubilay Onurumuzdur”, “Türkiye Laiktir, Laik Kalacak” sloganları attı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’e konuşma yasağı da halkın gündemindeydi. Vatandaşlar “Hepimiz Tahiriz, Susturmakla Bitmeyiz” sloganı ile tepkisini ortaya koydu. Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi bir grup genç tören alanında “Yolsuzlukla Üşüyen Halk Tezekle Isınamaz” yazılı pankart açtı. Sivil polisler, İstiklal Marşı öncesindeki saygı duruşu sırasında, slogan atan ve pankart açan gençleri alandan uzaklaştırdı. Bu esnada vatandaşlar “Halkın değil AKP’nin polisi” sloganı atarak tepkisini dile getirdi. Polis daha sonra 7 genci gözaltına aldı. Gözaltındaki gençler CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın Emniyet’te yaptığı girişimin ardından serbest bırakıldı.

YASAKLANAN DÜŞÜNCE YÜCELİR
Törene katılan duayen gazeteci ve SÖZCÜ Yazarı Uğur Dündar da yaşananları şöyle  değerlendirdi. Dündar, “Devrim şehidi Kubilay ve iki bekçimizin hayatlarını hunharca bir  katliam sonucu kaybetmesinin 85. Yıldönümünde cumhuriyet ve Atatürk devrimlerine  gönülden bağlı, gerektiğinde bu uğurda tıpkı Kubilay gibi hayatlarını feda etmeyi bile göze alabilecek coşkulu ve yiğit insanlar ile dolu bir tören alanındaydık.  Burada, içimizi yakan, Türkiye’de hiç yaşanmamasını dilediğimiz engelleme ve yasaklama ile düşünce yasağı ile de  karşılaştık. Halkın seçilmiş temsilcisi Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in konuşması yasaklandı. Düşünceden korkunun çaresi yok. Çünkü düşünceyi durduramazsınız. Yasakladığınız anda o düşünce daha büyür, daha yücelir, daha hızla yayılır. Ne yazık ki bugün Türkiye’yi yönetenler bunun idraki içinde değiller” dedi.

DEMEK Kİ GENELKURMAY BASKI ALTINDA
Basının sın anda kaldırılan tören alanına giriş yasağını da değerlendiren Dündar, “Bir başka üzüntüm de Genelkurmay Başkanlığı’nın ya da buradaki askeri makamların geçmiş yıllarda örneğine rastlamadığımız basına akreditasyon uygulaması. Sadece TRT ve Anadolu Ajansı’nın buraya alınacağının açıklanmış olması da ne yazık ki bu baskıcı anlayışın bir yansıması olarak değerlendirilmeli. Bu konuda tek teselli verici olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin değerli milletvekillerinin yaptığı girişimler ile akreditasyonun son dakikada kaldırılması. Keşke Genelkurmay böyle bir engellemeyi hiç gündemine almamış olsaydı. Demek ki onlar da bir baskı altındalar” diye konuştu.

YASAKLARLA DÜŞÜNCEYİ HAPSEMEZSİNİZ
Dündar, “Anlaşılan o ki Kubilay unutturulmak isteniyor. Kubilay bir simgedir ve onun adı  çevresinde cumhuriyet devrimleri, çağdaşlaşma ve cumhuriyete gönülden bağlılık da
engellenmek isteniyor. Oysa yasaklar ile düşünceyi bir yere hapsetmek mümkün değil dedi.