Gelişmiş bir ülkenin olmazsa olmazı nedir? Para mı? Doğal kaynak mı? Hepsi hikâye... Önce iyi bir eğitim gerekiyor... Sonrasında para da, demokrasi de, gelişmişlik de, kaliteli yaşam da geliyor.
İyi eğitim derken? Türkiye’deki mevcut sistemle değil iyiye ulaşmak, vasatı yakalarsak başarılı sayılırız.
Düşünsenize bu ülkede öğrenciler halen Kuzey Kore tarzı; Hazır ol! Rahat! “Beni rahatta dinleyin” diye bağıran müdürün karşısında sözde eğitiliyorlar.
Bizim sınıflarımızda eğer bütün öğrenciler yerlerinde oturuyor ve ses çıkmıyorsa, o sınıfın öğretmenleri iyi... Peki, neresi iyi? Çocukları iyi mi korkutmuşlar?
Sınıf dediğin tartışmalı, hep birlikte etkinlik yapmalı ki bir şeyler öğrenilebilsin, sorgulasın... Oysa “evladım, otur yerine, sus” sözleri dışında öğrenci ile kurulan iletişimi ara ki bul?

BEŞ DAKİKADA DİPLOMA

Peki ya ot gibi biten özel üniversitelere ne demeli? Parası olup da mezun olamayanı dövüyorlar. O derece... Bir binayı çevirip, üniversite yapıyorlar. İçeride eğitmen namına ne profesör var ne doçent... Ders seçiyorsun, dersi kimin vereceğini bilmiyorsun! Sadece parasını veriyorsun.
Aslında ülkede halen diploma veri bankası ve sorgulama sistemi olmadığından okula gitmeye bile gerek yok! Gir internete, istediğin okulun istediğin bölümünden beş dakikada mezun ol!
Hatırlasanıza, sahte diploma ile TÜBİTAK’a girdiği belirlenen ve tutuklanan, eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yeğeninin eşi vakasını... Ya da 16 yıl boyunca 16 özel hastane, bir ambulans firması, 3 devlet hastanesi ile üniversite hastanelerinde doktorluk yapan adamı...

SAHTE ÜNİVERSİTE

Sahte diploma olur da sahte üniversite olamaz mı? Tabii o iş biraz da yurtdışı destekli... İşe de yarıyor hani... Parası karşılığında istediğiniz bölümün diplomasını yolluyorlar. Gayet şık hazırlanmış diplomanızın yanına, tüm dersleri içeren bir de transkript ve tam üç adet referans mektubu da hediyesi...
Bitmedi! Olur da biri işe uyanıp arar sorar diye çoğu telefon ile teyit hizmeti de veriyor. Yani işe başvurduğunuzda diplomanızdan şüphelenirse açacağı telefonun karşısına biri çıkıyor ve mezuniyetinizi teyit ediyor. Kısaca paralarını hak ediyorlar!
Sayısı bilinmese de en fazla talebin Türkiye’den geldiği söyleniyor. Sahte üniversitelerde Türkçe bilen eleman çalıştırmaya başlayanlar bile var. Belli ki bizden daha meraklısı yok!